Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
29 april 2011 under Analys | kommentera

Tid att prata framtid

Tobias Tobias

Det andas framtid igen. Efter några år då vi blev tvungna att stanna upp efter nollnolltalets finanskriser, klimathot och terrorattacker, känns det som att framtidsdiskussionerna känns lättare och mer hoppingivande. 2011 kommer att bli ett år som kommer att gå till historien – men snarare som ett avstamp framåt än inledning på en tid av oro. Revolterna som började i Nordafrika speglar inget annat än en tro på framtiden.

Men vad händer i framtiden? Ingen vet, men nästnästa vecka, 11 maj, ordnar jag och Sven Nilsson – min medredaktör för boken ”Framtiden är nu. Kultursverige 2040 – en seminariedag i Stockholm som ägnas åt en systematisk utforskning av olika möjligheter. Läs mer här.

Vi tror att samtalet är viktigt just nu, för även inom kulturen tycker jag mig se mycket framtidsarbete. Många i landet är eller har varit tvungna att formulera sina kulturplaner – men jag ser också fler ”visionsdokument” än tidigare. Inom kulturpolitiken har socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt blåst liv i kulturdebatten, med både sitt linjetal och sin DN Debatt-artikel på skärtorsdagen.

Det kan bli ett intressant val för kulturpolitiken om han kommer fortsätta lyfta upp kulturpolitiken som ett prioriterat område. Den uppmärksamheten har vi inte varit bortskämda med.

Inom kulturella och kreativa näringar har många satsningar rullat på i ett antal år nu och jag kan spåra ett behov av utvärderingar och självrannsakan. Är vi inne på rätt spår? Behöver vi omformulera oss? Som en början på den här diskussionen presenterar Generator sitt arbete med en tankesmedja, ”Visisionsboxen”, i nästa vecka. Jag och Emma Stenström är med och fortsätter diskussionen 26 maj under ett fördjupningsseminarium i Stockholm. Läs mer här.

Kommentera