Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
14 augusti 2012 under Noterat | kommentera

Apropå konstvandringar…

Emma Emma

Apropå konstvandringar… jag hann inte mer än landa i Sverige förrän jag hittade en som började utanför min port. Ha, ha.
De flesta av Kulturfestivalens vandringar låter rätt traditionella; man vandrar runt och tittar på konst och annat.
Men just de här ljudvandringarna, varav en alltså börjar på Hornsgatan, verkar spännande. Jag ska absolut ladda ned och gå!

Kommentera
10 augusti 2012 under Noterat | kommentera

NYC på ett nytt sätt

Emma Emma

Avrundar med några dagar i New York City. Det är en intressant upplevelse. Jag har varit här så gott som varenda sommar de senaste tjugo åren, jag har som tonåring bott i New Jersey – och ändå är det en helt ny erfarenhet.

Jag inser nämligen direkt att den här vistelsen sätter fingret på var jag är i livet just nu, i en fas av omorientering. Efter att ha rest med sonen de senaste sexton åren, och majoriteten av dem som singelmamma, utan ett ögonblick för mig själv, är jag nu ensam. Sonen har flyttat till Kansas.

Jag vill inte gå tillbaka till att resa som den person jag var innan han föddes; inte bli den ytliga, festande, shoppande ton- och tjugoåringen som jag en gång var. Den tiden är passé.

Men jag vill heller inte göra samma saker som sonen och jag alltid har gjort; det gör för ont. Jag känner direkt att jag måste hitta ett annat sätt att resa och vara; erfara New York City på ett nytt sätt.

Hittills har det gått bra. Jag fortsätter med mitt fokus på yoga och träning – och New York City är förstås rätt plats! Inte minst är det intressant att studera hur yogan och träningen integreras med shoppingen. Lululemon erbjuder sina yogaklasser, Nike sin löparklubb, Athleta erbjuder Pilates & Zumba, och så vidare. Om man vill, kan man ägna hela dagarna åt att gå runt i olika butiker och träna gratis.

Och ja, för mig finns det förstås ett forskningsintresse i det här. Jag tycker att det är superintressant hur den här konsumtionskroppskulturen utvecklar sig och planerar att skriva en artikel om det!

Utöver det blir det en hel del konst och kultur, förstås. Känner noll lust att gå på de stora museerna och gallerierna är stendöda sommartid, så istället får det bli gratiskonserter (som det ju också vimlar av här) och i går blev det också en tur med Elastic City, som är en intressant organisation.

Elastic City engagerar konstnärer för att leda olika gruppvandringar i en ”poetisk dialog med det offentliga rummet”. I går var det en ”meta-walk” ledd av konstnären Matthew Radune; en vandring som handlade om vandring.

Vi började inne i Museum of Natural History med en reflektion kring vad ”bipedalism”, d v s det faktum att vi människor går på två ben och har armarna fria, innebär. Vad fick oss att resa oss upp och börja gå? Forskarna tror att det framför allt var för att vi skulle kunna bära våra barn, d v s ytterligare ett tecken på ”Caring Economy” (eller kanske ”Carrying”).

Sedan gick vi ut i Central Park och gjorde ett antal olika ”walking meditations” (mer meditation & mindfulness, således; det har verkligen blivit temat för den här resan), men med en mer symbolisk tvist än vad jag är van vid. Väldigt spännande!

Och jag kände mig också helt hemma. Alla andra var tjugoåriga konststuderande, så det var precis som vilken dag som helst på jobbet. Men det var kul att prata med dem; många var intresserade av att själva starta liknande poetiska konstvandringar i sina respektive hemstäder.

Jag tänkte direkt på The New Beauty Council, som ju har haft en del vandringar av liknande sort i Stockholm. Finns det fler svenska exempel?

Det är i alla fall ett utmärkt sätt att erfara en plats på ett nytt sätt!

Kommentera