Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
31 augusti 2009 under Noterat | kommentera

Aalborg, mjuka innovationer, upplevelsedesign och tjänstelogik

Tobias Tobias

Gissar att Aalborg är en anonym stad för de flesta svenskar – men råkar vara den danska ”by” jag känner till bäst. Här spenderade jag en del tid i flera månader för fyra-fem år sedan och försökte bena ut näringslivskontorets tankar kring kultur- og oplevelsesøkonomi. Det blev – såklart – en kartläggning (kan laddas ner här) och många diskussioner utifrån vad jag använde som referensram då, solsystemsmodellen.

Idag besökte jag Aalborg igen för universitets Nordisk Minikonference om Oplevelsesdesign. Jag talade på temat betydelsen av tjänste- och mjuka innovationer för upplevelsedesign. Eh… vad innebär det? Kortfattat:

– Vi bör inte bara se det där banbrytande och helt nya som innovationer, utan även kontinuerliga förändringar i olika processer och produkter.

– Tjänstelogik är viktig för alla företag och bör inte begränsas till några branscher (tjänstesektorn). Det innebär att fokus flyttas från distribution av resursen (produkten) och transaktionen till till samskapande ihop med kunden i en process och en relation.

– Sådan tjänste- eller systemlogik gränsar också till vad vi kan kalla för upplevelselogik: fokus på en värdeskapande process ihop med kunden.

Teoretiskt? Jajamän, men jag hade också intressanta exempel att utgå från: till exempel restauranggruppen F12, Kulturhuset i Stockholm, rockfestivalen Sweden Rock. Bakgrunden är en undersökning om tjänsteinnovationer för KK-stiftelsen för ett år sedan. (Rapporten släpps snart.)

Mitt tema gränsar för övrigt till de arbeten som brittiska Nesta tagit fram. Häromåret släpptes rapporter på temat ”dolda innovationer” och, som vi skrev om i analysbrevet, i somras kom en rapport om ”mjuka innovationer”. Rapporten av Paul Stoneman menar att statligt stödsystem borde uppmärksamma och stödja mjuka innovationer – som mer handlar om intellektuella och estistiska världen – i lika stor utsträckning som tekniska och vetenskapliga innovationer. Det skriver den brittiske ekonomiprofessorn Paul Stoneman i en ny rapport från NESTA.

Strömmen hade gått strax före mitt föredrag så jag förberedde för att köra utan bilder. Jag hade helt styrt om mitt föredrag, när strömmen gick på igen. Men jag skrev i alla fall några ord på svarta tavlan, lite bara för att det var så länge sedan men också för att tavlan faktiskt har en fördel: det som skrivs står kvar, medan presentationsbilder bläddras vidare. Något att ta med sig.

Kommentera