Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
16 augusti 2012 under Noterat | kommentera

Bakom spegelbilden i Egypten

Tobias Tobias

Igår blev det lunch med Mariam Kirollos, en av författarna i Volantes nya antologi ”Myten om internet”. Det kändes overkligt att sitta på en solig uteservering på fina gatan och höra hennes berättelser om vänner som torterats eller dödats under den arabiska våren, i Kairo där hon bor.

Ett sambatåg gick förbi apropå vänskapsmatchen i fotboll mellan Sverige och Brasilien (en långsökt reklamkampanj för SJ). Mariam konstaterade att hon själv brukar slå på en trumma och går i tåg… men under andra omständigheter och med andra mål.

Hon är aktivist och använder Twitter mycket (7 400 följare) – men sågar benämningen ”Twitterrevolutionen”. De flesta har aldrig hört talas om Twitter eller Facebook, menar hon.

Det kan låta som en pekpinnesargumentation, men den allvarliga och viktiga poängen är att media och för den delen hjälpinsatser missar att se bortom det – som Mariam uttrycker det – är enklast att nå och känna igen sig i, till exempel folk som talar engelska och är utbildade (”spegelbilder”) och de som syns och märks på Twitter. Analfabeten med slöja suddas på så sätt bort.

Revolutionens är folkets och de enorma uppoffringarna deras.

Andra texter i antologin tar upp vilka som äger och styr över internet samt vilka som tjänar pengar på det när det gäller kultur och media (för det senare, läs Robert Levines text!).

Boken börjar säljas idag.

Kommentera
2 november 2010 under Noterat | kommentera

Så mycket händer

Tobias Tobias

Jag twittrar med artisten Petter på morgonen, apropå hans uppmärksammade medverkan i TV4-programmet ”Så mycket bättre”:

TOBIAS: @PetterAlexis En inte för vågad gissning är att du NU förbereder album m tolkningar av ”folkkära svenska artister”. Hinner den ut till jul?

PETTER: @tobias_nielsen nej men TV4 gör, jag tycker dock varje låt ska släppas direkt efter program

TOBIAS: @PetterAlexis Agree. Skulle inte hindra dem från att senare släppa ett samlat album. Du borde utveckla nåt eget också, typ en coverplatta

Denna lilla ordväxling illustrerar några tidstypiska saker:

  • Nyheter släpps direkt. Jag tror inte att TV4 har kommunicerat att ett album från tv-programmet kommer, men det är omöjligt idag att kontrollera alla mediekanaler.
  • Mediebolag blir skivbolag. TV4 har redan tidigare lekt skivbolag med ”Made in Sweden”. Branscher rörs upp då allt fler rör sig mellan gränserna, på båda storbolags- och individnivå.
  • Direktkontakten med artister. Jag känner inte Petter och jag tror inte att han vet vem jag är. Ändå svarar han på min fråga — och jag får svar en kvart senare.
  • Vad vår ordväxling handlar om. Kvarhållandet av albumformatet, troligen med sikte på julhandeln. Men varför bygger inte TV4 ytterligare uppmärksamhet kring programmet och kommande albumet genom att låtarna kan säljas som downloads och läggas in på olika låtlistor?

Petter har särskilt hyllats för sin version av Lasse Berghagens ”Stockholm i mitt hjärta”. Bra gjort, och det känns som att han är på väg att föra hiphopen in i en vuxenålder i Sverige.

Kommentera
22 juni 2009 under Noterat | kommentera

Nu börjar jag med Twitter

Tobias Tobias

Ni vet hur det är när man känner sig sen eller fel in på något och därför inte gör något alls. Så har det varit med mig och Twitter.

Jag minns att jag läste en Wiredartikel som menade att bloggen var död till förmån för Twitter (och andra sociala medier-apps), men jag var pappaledig då och inte riktigt i gasen och så testvillig som jag brukar vara – vad jag bara gjorde var att för en privat vinkel registrera ett konto som jag inte började använda. (Men eftersom jag inte fick igång mobiluppdateringen direkt blev det ingen start med det heller. Kanske nytt försök?)

Sedan drog en våg över Sverige (eller Stockholm) där det pratades och skrevs enormt mycket om Twitter – till och med Aktuellt gjorde ett långt reportage. Efter Steven Johnsons artikel i Time – ”How Twitter Will Change the Way We Live” – inser jag att Twitter i sig må vara något som passerar förbi, men sättet att kommunicera och samarbeta som det medfört är något som i grunden kommer finnas kvar:

”… it’s entirely possible that three or four years from now, we’ll have moved on to some Twitter successor. But the key elements of the Twitter platform — the follower structure, link-sharing, real-time searching — will persevere regardless of Twitter’s fortunes, just as Web conventions like links, posts and feeds have endured over the past decade. In fact, every major channel of information will be Twitterfied in one way or another in the coming years…”

Realtids- och närvarokänslan är en sådan sak, med protesterna i Iran som ett aktuellt exempel.

Så välkomna in:

http://www.twitter.com/tobias_nielsen

PS. I jämförelse med bloggen kommer Twitterkontot inte bara hålla sig till kulturekonomi, men snarare vara professionell än privat, åtminstone åt det förra hållet – och då är det klart att det blir mycket kulturekonomi. Det blir troligen mycket länkar på uppstuds.

Kommentera