Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
17 augusti 2011 under Noterat | kommentera

Vad är konst?

Tobias Tobias

image

Lyssnade ni på S-partiledaren Håkan Juholts ”Sommar”? Hans radioprogram kretsade mycket kring kultur. En hel del sommarprogram har som vanligt gjort det. Det kanske mest förvånande var utrikesminister Carl Bildts hyllning till särskilt musiken (inledningen till hans program).

Juholt pratade även om Påskallavik. Det skulle jag också kunna göra. Juholts föräldrar är därifrån, liksom min pappa och alla andra bakåt på hans sida om man räknar in ön Runnö en sjömil ut. På kyrkogården kunde mina barn gå till deras farfars farfars fars grav, och det kan inte vara många förunnat. Tre veckor blev det i år i det lilla samhället vid småländska östkusten.

Vi besökte även Håkan Juholts morfars hem och arbetsplats under 30 år, Källströmsgården. Det är för övrigt denne konstnär, Arvid Källström, som har den största gravplatsen på kyrkogården.

Bilden är från Källströmsgården som är mest känd för den här skulpturen, ”Liggande kvinna”, men där finns också andra skulpturer (eller installationer) med ett direkt tilltal, som ”Vindorgel” och ”Blå pojken”.

Det blev där ett utmanande samtal med min dotter Judith, exakt 4 år. Jag försökte berätta om konst och hon gick mellan skulpturer, vanliga stenar och bänkar och frågade gång på gång: ”Är det här konst?”.

Hennes riktmärke blev efter ett tag om det fanns en lapp framför ”stenen” eller ”byggnaden”. Och det är såklart ett svar så gott som något. Konst är vad någon säger till oss är konst.

Ett annat svar kan man också läsa in i Håkan Juholts berättelse om hur skulpturen med kvinnan uppfattades i samhället då den byggdes på 50-talet. Juholt återgav hur flera barn var tvungna att hålla händerna för ansiktet för att inte råka få se en glimt. Och skulpturen är alltså placerad längs huvudvägen, bara några meter från vägkanten.

Vilket mod att bygga något sådant, konstaterade Juholt.

Kommentera
13 augusti 2010 under Noterat | kommentera

Sommar och kultur

Tobias Tobias

Det här med ordet kultur. Antar att ni också stött på det i sommar. Bilden ovan är från en helsidesannons på ett uppslag i Ölandsbladet för ”årets största händelse” på södra Öland.

”Kulturdagarna” — som enligt beskrivningen innehåller ”marknad, lotteri, skjutbana, storschack, chokladhjul, underhållning, hästdroska, smed, hovslagare, ponnyridning, äkta gammaldags grönsaksförsäljning med specialbakat bröd”.

Sic, alltså (någon annan får förklara var kultur kommer in — liksom hur äkta grönsaksförsäljning hänger ihop med bröd).

Kommentera