Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
24 oktober 2011 under Noterat | kommentera

Har vi fått en kulturpolis?

red red

Höstens viktigaste fråga för livescenen handlar inte om artistbokningar.

En debatt har blossat upp efter att polisen krävt en så hög summa för bevakningen av dansfesten “Majestiq 12” att arrangören varit tvungen att ställa in. Debattören Mattias Svensson kommenterar händelsen på SvD Debatt och drar paralleller till moraliska debatter i historien när exempelvis jazzen nådde Sverige på 1930- och 1940-talen.  Svenssons slutsats är att polisens beslut om kostnaden för bevakningen i praktiken lett till att vi har en “kulturpolis”.

Hanna Fahl är inne på samma spår i Dagens Nyheter då hon gör en jämförelse mellan olika evenemang runt om i Sverige där notan för polisinsatsen sett väldigt olika ut. Hon menar att storleken på bevakningen, och notan, från polisen sker på ett godtyckligt sett. Fahl skriver att ”Godtyckligheten kring kulturarrangemangens polisavgifter är skrämmande. Inte bara för att den är orättvis och oförutsägbar, utan allra mest för att den utnyttjas som ett verktyg för myndigheter att stoppa kulturformer man helt enkelt inte tycker om.”

Stockholms kulturborgarråd, Madeleine Sjöstedt, skriver att reglerna för när det är möjligt för polisen att fakturera en arrangör är otydliga. “Frågorna som måste besvaras är först och främst om det är rimligt att polisen har denna möjlighet, om svaret blir ja återstår frågan om hur detta kan ske på ett rättvist och rimligt sätt…” skriver Sjöstedt.

Kommentera