Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
5 januari 2010 under Analys, Noterat | kommentera

Från det värsta – till det bästa decenniet?

Tobias Tobias

Noll Noll - debattartikel i Aftonbladet

I Aftonbladet på nyårsafton publicerade jag och Anders Rydell, min medredaktör till boken ”Noll Noll” och bl.a. chefredaktör för Konstnären, en debattartikel med rubriken: ”Därför blev 00-talet det värsta decenniet”.

Det är såklart en tillspetsad rubrik, men hör ihop med att vi borde ha agerat bättre — men gjorde det inte. För de flesta av nollnolltalets olyckor har vi faktiskt oss själva att skylla. När jag och Anders försökt sammanfatta decenniet på samma sätt som man gjort historiskt i efterhand — tänk ”det glada tjugotalet” — så valde vi det giriga nollnolltalet.

Men jag är optimist. Jag tror att världen går mot bättre tider, trots allt. Och jag tror att konsten och kulturen har möjligheten att ta en ledande roll för att spegla och föra oss vidare efter nollnolltalets självhävdande och självupptagna attityder.

Från den smala till den breda kulturen. Har ni sett filmen ”Avatar”? Så tidstypisk, så rätt för detta decennieskifte. (Och då tänker jag inte på de filmtekniska framstegen). Det går att säga en hel del om filmskaparen James Cameron användning av klyschor — både sett till historien och hur figurerna är gestaltade — men går man inte ut från biosalongen med ökad kärlek för vår planet?

Kommentera
28 december 2009 under Analys, Noterat | kommentera

Nollnolltalets bästa musik

Tobias Tobias

Jag är ju en blandbandsmänniska, vilket i det digitala samhället först utvecklades till cd-brännarintresse och numera låtlistenörd. Därför har de senaste månaderna varit en fest med alla summeringar av decenniet.

Inte för att alla låtlistor lyckas vaska ur de ”bästa” låtarna eller filmerna. De intressanta listorna har inte det syftet. De försöker säga något, om avsändaren eller om något tema.

De bästa låtlistorna innehåller också högst 15 låtar. Fler än så innebär snarare än radiolista eller radiostation. En samling låtar valda för att följa liknande smak eller känsla.

Men ett populärt tal denna sammanfattningens höst har varit 100. För stor siffra alltså för en låtlista, men ett tal som möjliggör en grundlig analys. Den mest intressanta sajten apropå sammanfattning och låtlistor har varit Nollnolltalet.se med redaktionen för Magasinet Novell (nytt intressant nummer ute nu!) bakom. Varje dag under hösten har de fortsatt en nedräkning från nr 100 — och snart är vi framme vid plats nr 1, vilket lämpligt nog presenteras på en nyårsfest.

Denna sajt och lista är inte bara intressant sett till sitt innehåll, utan också för hur den växt fram och fortsätter växa och är på så sätt ett paradexempel hur innehåll skapas i denna nya härliga medievärld. Om vi ska snacka buzzwords så handlar det alltså om sociala medier, crowdsourcing och användargenererat innehåll.

  • Ett antal musikskribenter och -professionella bjöds in för att bidra med sina hundralistor. (Bland andra redaktören för analysbrevet, Johan Scheele.) Dessa listor vägdes sedan samman till den slutgiltiga listan.
  • Varje låt på sajten presenteras av olika skribenter, som bjuder på gedigna analyser och ofta roliga och intressanta anekdoter. Mycket bra läsning.
  • Under hela hösten har Novells initiativ sporrat en rad andra hundralistor som spridits via bloggar och Twitter. Några listor sprids också via Nollnolltalet.se men oftare via andra forum.
  • Vad som skiljer de här listorna mot motsvarande för tio år sedan är också att vi kan lyssna på musiken direkt, via youtubeklipp eller spotifylänk.

PS. Mitt intresse för decenniesummering — eller egentligen samtidsanalys — har väl också blivit uppenbart med antologin ”Noll Noll” som jag är medredaktör och förläggare för. Men i den står berättandet och analysen i fokus, även om några listor finns med. Både hundra- och topp 15-listorna med min musik är dock fortfarande under konstruktion, men ni är välkomna att följa slutfilandet via den här Spotifylänken (radiostationen) eller den här (låtlistan). Det är tydligt att jag legat och plöjt i mittenfåran av indiemusik, men den kortare listan är onekligen mer personlig. Om jag ska plocka fram några album som jag lyssnat mest på finner jag The Strokes (alla), Regina Spektor (”Begin to hope”), Ryan Adams (”Gold”), Damien Rice (”O”) och Håkan Hellström (alla). Nedan ”Blower’s daughter” av och med Damien Rice.

Kommentera
16 december 2009 under Samtal | kommentera

SAMTAL / Ett kulturekonomiskt decennium

red red

Boken “Noll Noll – decenniet som förändrade världen” sammanfattar det gångna decenniet utifrån 15 kapitel – många med kulturanknytning. Läs exempelvis Anders Mildner om internet, Salka Hallström Bornold om mode, Kristin Lundell om musik, Carolin Hainer om tv, Kjell Häglund om design, Annina Rabe om litteratur och Björn af Kleen om kändiskultur. Redaktörer är Anders Rydell, chefredaktör för Konstnären, och Tobias Nielsén.

En bok om 00-talet. Varför?
– Egentligen — säger Tobias Nielsén — ville vi snarare blicka framåt än bakåt, och det här blev ett bra sätt. De här 15 kapitlen väver tillsammans en bild av världen idag och vart den är på väg.

När du fått in och läst alla texterna var det något som överraskade dig?
– Det jag slogs av var hur mycket som har hänt de här åren, utan att vi egentligen reflekterat över det. På så sätt växte undertiteln “decenniet som förändrade världen” fram. Det vi såg var ett årtionde som var självupptaget, inåtblickande trots att världen samtidigt krympte genom tekniska hjälpmedel. Och trots att vi borde blivit klokare efter både finanskris och klimathot fortsatte vi som tidigare. Det var ett ganska girigt decennium ur det perspektivet.

Ur ett kulturekonomiskt perspektiv, hur sammanfattar du åren?NOLL NOLL (omslag 2)
– Vår bok kretsar ju mycket kring kultur: vi har kapitel om tv, musik, film, litteratur och mode. Och det är inte minst inom kultur- och medieområdena som det har skett väldigt stora förändringar. Hur medierna förändrats är uppenbart med nätet och nya sätt att kommunicera – något som inneburit svårigheter för befintliga mediehus, men stora möjligheter för enskilda att skapa och sprida det man gör. För kulturområdet har det skett två gigantiska förändringar: Dels har kulturen tagit större plats i samhället, världen har “kulturaliserats”: estetik, symboler och historier har blivit allt viktigare. Dels har den teknologiska utvecklingen lett till några strukturella skiften, inte minst inom musikområdet. Allt det här är bakgrunden att vi börjat prata om upplevelseindustrin och kultur- och kreativa näringar det här årtiondet.

Du kan köpa boken hos din lokala bokhandel liksom på nätet, t.ex. Adlibris och Bokus.

Kommentera
8 december 2009 under Noterat | kommentera

Decenniet som förändrade världen

Tobias Tobias

NOLL NOLL (omslag 2)Inga stora förändringar i världen beror på tidräkningen. Men tidräkningen har betydelse. Det individuella minnet kompletteras alltid av kollektiva minnen och dessa hängs upp på årtal, händelser och personer. (…)
Ofta förenklar vi när vi blickar tillbaka. Min medredaktör Anders Rydell berättar i sitt förord om hur han sedan 2000 stoppat föremål i en skokartong, men han konstaterar också att det i vår gemensamma skokartong inte finns plats för så mycket på sikt. Några få föremål, personer och händelser är vad som ryms när minnet i efterhand väljer vad som illustrerar tidsperioder.
Vad följde med oss från nollnolltalet? Hur kommer vi beskriva seklets första år i efterhand? Om tjugotalet var glatt och nittiotalet ironiskt – vilket ord kommer summera nollnolltalet?
Vi har ett förslag och det är inget som gör oss stolta.

Så inleder jag mitt efterord till antologin ”NOLL NOLL — decenniet som förändrade världen”. Den släpps till handeln i nästa vecka och har recensionsdag 1 januari 2010. Läs mer på NollNoll.nu.

Redaktörer är jag och Anders Rydell, som bland annat är chefredaktör för ”Konstnären” och författare till ”Piraterna — de svenska fildelarna som plundrare Hollywood” (2009). Vi har låtit några av våra favoritskribenter summera och analysera det här seklets första tio år på 15 olika områden. Givetvis blir det mycket kultur — Annina Rabe skriver exempelvis om litteratur, Salka Hallström Bornold om mode och Kristin Lundell om musik — men vi har även inkluderat ämnen som ekonomi, USA, fotboll och familjeliv.

Jag är glad och nöjd att texterna överlag är på så hög nivå. För målet var inte bara att göra en nostalgibok med uppräkningar, utan att gemensamt väva historien om utvecklingen och vad som var övergående trender och vad som innebar verkliga steg framåt.

Och så är det förstås som vanligt kul att göra böcker. Den här gången är det lite extra knorr på omslagen, totalt fyra olika med 13 ord på vardera som summerar nollnolltalet. Ett av omslagen ser ni ovan.

Vilket ord som vi tycker får etikettera decenniet? Jag återkommer till det.

PS. Välkommen på smygrelease i Stockholm nästa onsdag. Läs mer här.

Kommentera