Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
29 oktober 2009 under Samtal | kommentera

Intervju/Rasmus Fleischer: Om det postdigitala musiklivet

red red

webrasmusfleischer1Våra datorer och iPods svämmar över av musik – köpt, fildelad eller strömmande. Våra fickor kan rymma mer musik än vad musiksaffärens hyllor rymde för bara för tio år sedan. I sin bok det ”Det postdigitala manifestet”, diskuterar skribenten, bloggaren och samtidshistorikern Rasmus Fleischer hur vi lyssnar på musik i överflödets efterdyningar. För att navigera måste någon välja, vilket reser frågor om makt och ansvar. Och någonstans där, menar Rasmus Fleischer, mitt i överflödet, slutar musiken att vara en produkt och blir en form av samvaro och gemenskap.

Undertiteln på din bok är ”hur musik äger rum” – har musikens sociala dimensioner fått en ökad betydelse i det postdigitala?
– Egentligen inte, för musik har alltid handlar om gemenskaper. Idag flyter nog allt ihop på ett annat sätt. Inspelningen är ingen slutprodukt. På många sätt är vi tillbaka i ”refrängen”, för musik har ju alltid ägt rum på en plats och en tid och i en gemenskap – hur mycket den än har behandlats ekonomiskt som en produkt som säljs till en individ.

Vad blir de ”kulturekonomiska” konsekvenserna av det postdigitala lyssnandet?
– Framför allt, tror jag, att frågan om staden och tillgången till dess fysiska rum hamnar i centrum. Utan att ha några siffror på saken vågar jag säga att de som i första hand lyckats profitera på den växande ekonomin kring levande musik och klubbkultur inte är musikutövare av något slag, utan snarare fastighetsägare, krögare och bryggerier. Rent kulturekonomiskt är det en klart viktigare fråga än allt det som diskuteras kring upphovsrätt.

Din bok har själv fildelats, hur ser du på det?
– Det glädjer mig! Särskilt glad blir jag av att läsa om hur ett gäng människor som läser boken tillsammans gör marginalanteckningar i den och har för avsikt att sedan scanna in boken med marginalanteckningarna och sprida ännu en variant. Jag är inte det minsta skraj för att de digitala versionerna ska konkurrera ut pappersboken, för en bra pappersbok har så många egna kvaliteter som inte kan rymmas i en fil – vilket jag för övrigt också skriver om i manifestet, § 41…

* Du kan följa Rasmus Fleischer på bloggen Copyriot.se, där han diskuterar filosofi, estetik och samtida kulturteori.

Kommentera
20 mars 2009 under Samtal | kommentera

Livebranchen ingen guldgruva

Tobias Tobias

Blödande skivindustri, trevande digital distribution, blomstrande livesektor. Så brukar bilden av musikbranschen tecknas.

Att livesektorn står för musikbranschens fantastiska intäktskälla var också bilden som Roger Wallis, adjungerad professor på KTH, gav i sitt uppmärksammade framträdande under Pirate Bay-rättegången (tydligen gjorde han sitt vittnesmål till ett framträdande och vände sig framför allt till åhörarna).

Jag har gjort några intervjuer den senaste tiden för att stämma av läget i musikbranschen. Artisten Daniel Saucedo – som med sin grupp EMD var med i Melodifestivalens final förra helgen – ger en bild av det är på mängden av liveframträdanden som han tjänar sina pengar (eller försörjer sig). Han har kuskat runt Sverige till otaliga småstäder och uppträtt i olika format.

Men det är en sak att det relativa förhållandet mellan intäkter från skivor och konserter förändras. En annan sak om livesektorn som helhet går bra, eller att det är enkelt att få lönsamhet i att arrangera konserter. Lars Rixon – delägare, manager och projektledare på det största svenska oberoende livebolaget United Stage –  reagerar starkt på den bild Roger Wallis för fram. Nedan några frågor och svar från intervjun med honom:

Hur mår livebranschen idag?

– Det byggs upp en myt som gör många av oss på turnésidan fly förbannade, nämligen att gräset plötslig är grönare här. Det Roger Wallis gjorde under rättegången var ett grovt felsteg. Han påstod att det artister förlorar på minskad skivförsäljning tar de igen på livesidan, eller åtminstone totalt. Han har ingen grund i det påståendet. Jag är bombsäker. Förutom att utgå från vad jag själv ser så kan du idag gå in i böckerna från det minsta tvåmansföretag till världsledande Live Nation så ser du siffror från konsertverkligheten som talar sitt tydliga språk. Och det har skett en försämring. Det är svårare att tjäna samma pengar idag.

– Sakta men säkert börjar också skivindustrin, liksom för all del media, etablera bilden av liveindustrin som ett Klondyke som en sanning. Och det, kan jag tycka, är inget annat än en stor affärsmässig naivitet, förvånande stor. Alla kan inte springa på samma boll. Om alla i branschen bara tror på livesidan – då går det åt skogen. På ett eller annat sätt. Är det något vi med mångårig erfarenhet av livemusik som levebröd vet, så är det att de avgörande faktorerna alltid är volym och omsättning. Du måste göra många och säljande konserter för att nå break even och tjäna pengar. Jag är inte så säker på att de som driver detta med entusiasm på skivbolagen idag riktigt förstår detta. Och att det dessutom skulle ta många år att få tillbaka den investering som skulle krävas för att kunna konkurrera bland oss.

Hur ser du på framtiden för livearrangörer?

– Det är jättetufft och konjunkturen börjar märkas. Skulle Hr Wallis med flera känna till verkligheten – då skulle de förmodligen sova lite sämre. Vi ser exempel varje vecka, i synnerhet på klubbsidan, där artister inte lever upp till förväntad biljettförsäljning. Konserter dimensionerade för 600 personer lockar 185… Vi kan se att den stora artisten, nationellt och internationellt växer sig större och starkare. Men det stora mellanskiktet har det allt svårare.

(mer…)

Kommentera
24 februari 2009 under Noterat | kommentera

Kvinnor i upphovsrättsdebatten

Emma Emma

Apropå tidigare inlägg – och med hjälp av våra schyssta läsare/kommentatorer – vill vi lyfta och lista ett antal kvinnor som bloggar kring upphovsrättsfrågor:

Johanna Nylander på: www.FrihetFildelningFeminism.se
Emma på: opassande.se
Klara på: kurvigheter.se
Hanna på: projo.se
Anna Troberg på: www.annatroberg.com
Daniela Alba på: bevarainternet.se

Vid sidan av dessa, som i mina obildade ögon verkar vara pro fildelning, finns debattörer som journalisterna:
Jenny-Maria Nilsson på (absolut snyggaste bloggen): jennymaria.com
Isobel Hadley-Kamptz på: isobelsverkstad.blogspot.com

Och Tidningsutgivarnas vd Anna Serner på: annaserner.wordpress.com

Samt några politiker, som ibland kommer in på upphovsrättsfrågan. Till exempel folkpartisterna:
Madeleine Sjöstedt på: madeleinesjostedt.wordpress.com
Cecilia Wikström på: ceciliawikstrom.blogspot.com
Och socialdemokraten Eva-Lena Jansson på: evalenajansson.blogspot.com

Finns det fler?
Tack alla ni som har hjälpt till – och välkomna att fortsätta fylla på och/eller rätta.

Kommentera
28 januari 2009 under Noterat | kommentera

Ikväll: Nextopia, pirater och gratis

Tobias Tobias

Ikväll kl 17.30 arrangerar jag ett författarsamtal på Obaren (Sturehof) i Stockholm mellan Micael Dahlén, vars ”Nextopia” mitt förlag givit ut, och Anders Rydell, som imorgon släpper sin och Sam Sundbergs bok ”Piraterna”. (För dig med Facebook: läs mer.)

Anders är numera också chefredaktör för ”Konstnären”. Det ska bli intressant att se vad han ska göra med tidningen. (Hans första nummer har nyss avslutats.)

Tanken är att Micael Dahlén och Anders Rydell ska fundera kring utifrån aktuella teman såsom Barack Obama, de nya ”Terminator”-filmerna och finanskrisen, samt diskutera reaktionerna på boken, till exempel vad det är som gjort att tanken om Nextopia och Förväntningssamhället fått så mycket uppmärksamhet.

Anders har säkert också funderingar utifrån sin nya roll på ”Konstnären”. Själv är jag nyfiken på vad Micael Dahlén, såsom professor i marknadsföring, säger om föremålet för Anders nya bok, den illegala fildelningen. Gratis som affärsmodell kommer också beröras apropå att Chris Anderson, Wired-redaktören bakom boken ”The Long Tail” och artikeln ”Free”, några dagar senare kommer till Malmö.

Vi ska för övrigt summera Chris Andersons artikel ”Free” på svenska till premiumversionen av nästa analysbrev.

Kommentera
18 december 2008 under Analys, Utblick | kommentera

Punktskatter mot digital distribution

Tobias Tobias

Det som verkade så bra från början: en gränslös värld, där innehåll tack vare digital distribution lätt kan spridas.

Vi upptäckte snabbt hur tidigare (och uppdaterade) avtal satt många krokben genom att begränsa rättigheter till enstaka landområden. Vi har också sett hur lokala regelverk gjort distributionen svårare, t.ex. när iTunes skulle komma till Sverige.

Titeln på Vinnova-rapporten som vi jobbade med i somras, och som jag hoppas släpps snart, har också arbetstiteln ”Digitala murar och möjligheter: global distribution och lokala regelverk för film, musik och spel”.

Tyvärr går inte heller utvecklingen mot enklare regelverk, snarare tvärtom. Igår annonserade staten New Yorks guvernör David Paterson att han vill ha en ”iPod-skatt” som innebär beskattning av nedladdad musik och annan digitalt distribuerad underhållning. Bakgrunden är att New York, beroende på Wall Streets kollaps, kommer tappa enorma skatteintäkter.

New York är inte den första amerikanska staten som ger sig på området. CNET rapporterade i augusti i år och gav en bra bakgrund med alla svårigheter.

Kommentera
1 februari 2008 under Noterat | kommentera

Wow, vilken vändning om fildelning

Tobias Tobias

I media är det en märkvärdig vändning i tonen som SvD står för i dagarna. I går lämnade åklagaren in en stämningsansökan mot de fyra män som nu åtalats i Pirate Bay-målet. Utifrån detta och annat material från de som många sett som ”motståndare” (Antipiratbyrån) plockas flera nyheter upp: (mer…)

Kommentera
16 januari 2008 under Noterat | kommentera

Skivbolagen gör sig av med jakthundarna?

Tobias Tobias

En av de stora ”majorbolagen” i skivindustrin, EMI, har hotat med att lämna IFPI, skivbolagens organisation som representerar 1.400 skivbolag i 75 länder.

Skivbolaget för också diskussioner med andra majors om att förändra prioriteringarna och strukturen för andra organisationer, däribland RIAA (Recording Industry Association of America). Inget skivbolag, rapporterar Variety, är nöjd med IFPI:s nuvarande roll som ”jakthund”.

De här förändringarna kan få stora konsekvenser på fildelningsdiskussionen internationellt, eftersom RIAA och IFPI har varit två av de mest högljudda och anklagande aktörerna (ihop med de amerikanska filmbolagens organisation). Flera skivbolag har trots allt under en tid velat införa möjligheter för oskyddade downloads. I vissa fall till och med börjat med, som EMI på Itunes.

Kommentera
13 januari 2008 under Noterat | kommentera

Wall Street Journal om de svenska piraterna

Tobias Tobias

Att Wall Street Journal skriver om den kommande rättegången mot några personer bakom Pirate Bay ger en bild av USA:s syn på Sverige och fildelning.

”While Sweden might seem to be an unlikely harbor for pirates of any kind, weak copyright laws, lax enforcement, high broadband penetration and general antipathy toward the entertainment industry have made it a file-sharing free-for-all.”

Några för mig nya siffror nämns: Av de illegalt kopierade filmerna (fildelning, dvd-kopiering m.m.), så är 87 procent av dem från fildelning i Sverige, att jämföra med 62 procent i Frankrike, 58 procent i Tyskland, 37 procent i Storbritannien och 34 procent i USA.

Samtidigt fortsätter debatten i Expressen om fildelning och upphovsrätt. Rubrikerna är underbara för övrigt. (Jag har även uppdaterat uppräkningen i det tidigare inlägget.)

Ernst Brunner på bild med rubriken ”Piratmoderaterna förstör vårt arbete” kom häromdagen. (mer…)

Kommentera
9 januari 2008 under Noterat | kommentera

Politisk fildelningsrevolt

Tobias Tobias

En debatt har rasat på Expressens debattsida i början av året. Intressant, inte minst eftersom diskussionen sammanfattar de olika argumenten rätt väl.

Ibland blir det mycket ”äpplen och päron”. Det lite väl mycket likhetstecken mellan bevarande av upphovsrätten och införande av kontrollstat.

Det började med att några moderata riksdagsmän gick mot partilinjen och menade att den idag illegala fildelningen skulle avkriminaliseras. (mer…)

Kommentera
4 januari 2008 under Noterat | kommentera

"Tvinga marknaden att anpassa sig"

Tobias Tobias

Kommentera