Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
16 augusti 2012 under Noterat | kommentera

Bakom spegelbilden i Egypten

Tobias Tobias

Igår blev det lunch med Mariam Kirollos, en av författarna i Volantes nya antologi ”Myten om internet”. Det kändes overkligt att sitta på en solig uteservering på fina gatan och höra hennes berättelser om vänner som torterats eller dödats under den arabiska våren, i Kairo där hon bor.

Ett sambatåg gick förbi apropå vänskapsmatchen i fotboll mellan Sverige och Brasilien (en långsökt reklamkampanj för SJ). Mariam konstaterade att hon själv brukar slå på en trumma och går i tåg… men under andra omständigheter och med andra mål.

Hon är aktivist och använder Twitter mycket (7 400 följare) – men sågar benämningen ”Twitterrevolutionen”. De flesta har aldrig hört talas om Twitter eller Facebook, menar hon.

Det kan låta som en pekpinnesargumentation, men den allvarliga och viktiga poängen är att media och för den delen hjälpinsatser missar att se bortom det – som Mariam uttrycker det – är enklast att nå och känna igen sig i, till exempel folk som talar engelska och är utbildade (”spegelbilder”) och de som syns och märks på Twitter. Analfabeten med slöja suddas på så sätt bort.

Revolutionens är folkets och de enorma uppoffringarna deras.

Andra texter i antologin tar upp vilka som äger och styr över internet samt vilka som tjänar pengar på det när det gäller kultur och media (för det senare, läs Robert Levines text!).

Boken börjar säljas idag.

Kommentera