Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
7 september 2011 under Noterat | kommentera

Vilken stad är bäst?

red red

Rapporter som bedömer och rankar världens städer duggar tätt.

Senast är det Economist Intelligence Unit som släppt årets upplaga av ”Global livability report” där 140 av världens städer har rankats efter kriterierna stabilitet, hälsovård, kultur och miljö, utbildning och infrastruktur. För första gången sedan 2002 är inte Vancouver i topp utan först på tredje plats efter Melbourne och Wien.

Enligt  tidskriften Monocle är det istället Helsingfors som bör placeras högst upp på listan över städer med bäst livskvalitet. Hos EUI kommer dock Helsingfors på en sjundeplats.

Samtidigt skriver Wired magazine om Europas heta marknader för “start-ups” utanför London.

Den fjärde upplagan av PWC:s undersökning om och ranking av städer tar ett bredare perspektiv än EUI:s rapport och bedömer såväl ekonomiska som sociala faktorer. Stockholm placerar sig i topp i kategorierna “intellektuellt kapital och innovation” och “livability” där faktorer som livskvalitet ingår.  För faktorn “Cultural Vibrancy”, sammanslagning av antalet museer och stadens ”zeitgeist”,  placerar sig dock Stockholm lågt.

Sammantaget placerar sig New York visserligen i topp men det är inte bara “alpha-städerna” (New York, London, Paris och Tokyo) som rankas högt utan städer som Toronto, San Francisco och Stockholm följer på plats två till fyra.  Undersökningen har även kompletterats med intervjuer med åtta tänkare kring städer, bland annat Rem Koolhaas. Möjlighet finns att gratis ladda ned en fullständig rapport eller skräddarsy en version efter dina intressen.

Kommentera