Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
20 september 2012 under Noterat | kommentera

Kreatörskaravanen på Österlen

Tobias Tobias

Igår genomförde vi den sjätte Kreatörskaravanen, den här gången i Simrishamn och Ystad på Österlen i Skåne. Vackert och väldigt intressant. (Läs mer om Kreatörskaravanen då vi bland annat varit i Sundsvall, Östersund och Stockholm.)

image

Samtal med konstnärerna Elna Jolom och Malin Schønbeck från Östra Skånes konstnärsgille, som driver Konstrundan på Österlen och konsthallen i Tjörnedala.

image

Besök i Ystad på ”Utvecklingscenter för film & upplevelser”. Vi hade ett skypesamtal med Daniel Ahlqvist på Yellow Bird som producerat många filmer i Ystad, bland annat Wallander-filmer, och samtal på plats med Ulrika Olsson som gör turism av mordgåtor med sitt företag Mysterier i farten.

image

Gärsnäs möbler i… Gärsnäs. Spännande att höra om balansen mellan formgivarnas idéer och tillverkningen.

image

Och detta vackra öppna landskap förstås.

Kommentera
24 maj 2012 under Noterat | kommentera

Femte Kreatörskaravanen

Tobias Tobias

Idag var det dags för Sundsvall och Västernorrland. Det blev femte Kreatörskaravanen efter starten i Stockholm i höstas.

Därefter har vi varit i Östersund, Hälsingland och Blekinge. Totalt har vi träffat 20 företag och lärt oss massor.

Jag gillar modellen med studiebesök (empiri) och sedan diskussion (teori och analys). Och kombon med lokal förankring och ett genomtänkt koncept.

Så vi fortsätter i höst. Kontakta Johanna Skantze på Generator för mer information.

Nedan några bilder från dagen. Vi besökte fiskelägret Lörudden med white guide-restaurangen Sillmans, IT-företaget Data craft (med spelföretaget Corncrow games), konsthantverksförsäljarna Art Local och pratade med upplevelseföretaget Aktivera.

image
image
image
image
Kommentera
2 december 2011 under Noterat | kommentera

Kreatörskaravanen i Östersund

Tobias Tobias

Tillbaka från Östersund, där jag höll i Kreatörskaravanen ihop med Generator Sverige, den andra efter Stockholm i slutet av augusti.

Vi började på ”kulturföretaget” Lars Bolin Gallery och gjorde sedan tre studiebesök, där vi följde upp varje besök med diskussion och återkoppling till teori som deltagarna läst in och tagit del av på morgonen.

Besöken hade som syfte att illustrera spännvidden inom så kallade kulturella och kreativa näringar, vilket sker genom att diskutera kring ”livsstilsföretaget” kontra ”tillväxtföretaget”. I Östersund träffade vi animationskooperativet Tant-i-loop respektive tältföretaget Hilleberg.

Som ytterligare ett perspektiv kommer ”turistföretaget” in, i det här fallet Storsjöyran AB som inte minst från början var ett livsstilsföretag. Man vill göra något (arrangera en festival) och företaget var bara ett nödvändigt ont.

Stort tack till alla deltagare som bjöd på engagemang och egna erfarenheter!

Uppdraget att utveckla och testa Kreatörskaravanen, vilkte skett i samamarbete mellan Generator, Volante Academy och Advantum Kompetens, är nu över. Men flera regioner står på kö för att arrangera nya tillfällen.

image

Tant-i-loop. Anders Suneson, Guldbaggebeslönade Anna Erlandsson och Malin Almén.

image

Storsjöyran

image

Lars Sillrén, Storsjöyran

image

Hillebergs ”testrum”

image

Lokala sidekicken Tore Brännlund drar ytterligare en historia. I Östersund fick vi åka buss mellan några olika studiebesök.

image

Johanna Skantze, Generator, och Ingrid Printz, Länskulturen, hälsar välkommen.

image

Johanna Skantze fixar sista detaljen innan vi sätter igång på Lars Bolin Gallery

image

För Johanna Skantze och Tore Brännlund ligger världen öppen.

Uppdraget att utveckla Kreatörskaravanen
Kommentera
6 september 2011 under Noterat | kommentera

Urpremiär för Kreatörskaravanen

Tobias Tobias

Tack till er som var med under premiäromgången av Kreatörskaravanen i Stockholm. Jag var ”färdledare”, stod och balanserade på bänkar vid Nytorget i Stockholm och försökte funka som en kombination av turistguide och diskussionsledare. Inte helt olikt de utbildningar som jag och Emma har haft för Volante Academy (jag har till exempel samma kostym här som senast).

Studiebesöken blev kanon. Vi försökte visa på spännvidden av företag inom kulturella och kreativa näringar. Hur svårt det är att dra alla över en kam, och det gäller framför allt inte att branscherna skiljer sig åt, utan att drivkrafterna och strukturerna varierar så.

Kreatörskaravanen är en utbildningsdag om kulturella och kreativa näringar där studiebesök hos olika företag varvas med teoretiska pass. Tillväxtverket finansierar pilotomgången. Generator är arrangör och har utvecklat utbildningen ihop med Volante och Adventum Kompetens. Karavanen kommer genomföras fler gånger och ni kan skicka e-post till info[at]generatorsverige.se för mer information. Nästa gång blir i Östersund i slutet av oktober.


Kommentera
16 augusti 2011 under Noterat | 1 kommentar

Snart dags för Kreatörskaravanen

Tobias Tobias

Snart — 31 augusti — är det dags för Kreatörskaravanen för den som vill förstå mer om kulturella och kreativa näringar. Hör av dig till info[at]generatorsverige.se om du vill veta mer eller anmäla dig.

Jag ska vara diskussionsledare eftersom Volante Academy fått i uppdrag att arbeta med innehållet till dagen. Generator Sverige arrangerar med finansiering från Tillväxtverket.

Vi kommer bland annat besöka tre företag för att illustrera att kulturella och kreativa näringar knappast kan buntas ihop som en enhet, med samma typ av åtgärder — och det gäller inte bara att paraplybegreppet rymmer många branscher.

  • Livsstilsföretaget illustrerar betydelsen av en skapande kärna, i rollen som idékläckare och underleverantör, eller för den delen där forskning och utveckling sker.
  • Tillväxtföretaget visar på tillväxtmöjligheter inom kulturella och kreativa näringar. Teman såsom digitala affärsmodeller och exportinsatser berörs.
  • Turismföretaget fångar in diskussionen om turistekonomiska effekter och andra, ofta platsspecifika värden, såväl som betydelsen av helhetsupplevelser.

Den som deltog på något av de tillfällen som Emma och jag höll i i våras (här premiären) kommer känna igen sig, men under den kommande dagen lägger vi ännu mer fokus på studiebesöken.

Läs mer här, bland annat om vilka företag som vi ska besöka.

Kommentera