Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
9 augusti 2010 under Noterat | kommentera

Måste för alla platsmarknadsförare

Emma Emma

Jonas Thente är alltid en favorit och nu uppmärksammar han Ruben Wättes utmärkta ”Visit Norrtuna”, som jag har skrivit om förut. En måste-läsning/tittning för alla som håller på med platsmarknadsföring; en motvikt till alla floskler.

Kommentera
13 januari 2010 under Noterat | kommentera

Att odla ett kulturförakt

Emma Emma

Dagens Nyheters ledarsida, 13 januari, 2010, signerat Rickard Westerberg:

I november förra året attackerade en konstnär i Lund fyra kvinnor med sprejfärg. Nu står han åtalad för ofredande, hot och skadegörelse. En lämplig kandidat för Konstfacks masterutbildning, månntro?

Jag vet inte om det ska föreställa roligt. Själv tycker jag att det är rätt långt under den nivå man kan förvänta sig av en ledarsida.

Kommentera
15 april 2008 under Noterat | kommentera

Fortfarande ofrivilliga företagare?

Emma Emma

Inför kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths besök på Konstfack i morgon, plockade jag ikväll fram David Karlsson och Lotta Lekvalls gamla rapport ”Den ofrivilliga företagaren” (går att ladda ned från Framtidens Kultur).

Och det är bara att konstatera att den, sex år senare, känns nästan lika aktuell och definitivt lika relevant som när den kom. Eller vad sägs om utgångspunkter som:

1) kultur och medier är tillväxtbranscher

2) vi går från stora organisationer till nätverk (sorry, lilla näringsutvecklaren nedan, men så är det nog!)

3) inom kultursektorn bedrivs allt mer verksamhet i företagsform.

Det där sistnämnda tycker jag är intressant. På Konstfack räknar vi till exempel med att drygt 30% av de utexaminerade studenterna (med undantag av bildlärarna) får huvuddelen av sin inkomst från egna företag.

På Handels är siffran däremot betydligt lägre, trots – eller på grund av – alla kurser i företagsekonomi och entreprenörskap.

Personligen tror jag förstås att det – åtminstone till viss del – handlar om att det fortfarande finns många ”ofrivilliga företagare” i kultursektorn, precis som påpekas i rapporten. Eget företag är ofta det enda alternativet.

Drygt 90 % av kulturföretagarna i enkätundersökningen bakom rapporten ser dessutom sig själva som annorlunda ”vanliga” företagare. Främst för att det inte är vinsten som är drivkraften; ”de är i många fall motsträviga, ja, ofrivilliga företagare”.

Lite kul vore det att göra om den här undersökningen och kolla om inställningen har ändrats. Kanske har den det. Kanske har den det inte.

Slutligen finns det i rapporten en formulering som är värd att lägga på minnet, inte minst i dessa tider när det ekonomiska tillväxtperspektivet så ofta förs fram. Visst kan kultur skapa tillväxt, men det är, enligt David och Lotta, ”enögt” att betrakta frågan om relationen mellan kultur och ekonomi endast ur ett perspektiv. Som de skriver: ”problematiken är så pass komplex att den bäst förstås om den betraktas från flera håll samtidigt”.

Nu återstår det bara att se om David, som ju är sekreterare i Kulturutredningen, förmår hålla fast vid sina insikter och framför allt vid komplexiteten.

Kommentera
6 mars 2008 under Noterat | kommentera

Äntligen klart med Konstfack

Emma Emma

Äntligen är det officiellt att jag har fått en gästprofessur i entreprenör- och ledarskap på Konstfack och att jag från och med nu kommer att arbeta där en dag i veckan. Det känns helt fantastiskt, vansinnigt jättekul! (mer…)

Kommentera