Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 oktober 2010 under Analys, Noterat | kommentera

Det bubblar — men vi är bara i början

Tobias Tobias

Det bubblar i bokbranschen. Diskussionen tilltar och på riktigt verkar man i Sverige ha förstått att digitaliseringen kommer ha en reell förändring. Det handlar mycket lite om läsplattor i sig, utan också om att tillgängliggöra gamla arkiv och inte minst förlagens roll framåt. Momsfrågan har också hakats på (6 procent för en tryckt bok, 25 procent för en e-bok).

Apropå att ha arkiven digitaliserade — om Norstedts hade varit redo på så sätt med nobelpristagaren Mario Vargas Llosa hade böckerna kunnat säljas idag. Bara några hundra ex fanns i lager vid beskedet och nu dröjer det två veckor innan nytrycket är klart.

Någon eboksutgivning finns inte heller förberedd. Det beror knappast på att utnämningen var oväntad, utan på att gamla avtal sätter stopp för att agera fritt på det här området. De svenska förlagen har börjat med sina egna författare och avtal för digital utgivning av utländska författare släpar efter.

Under bokmässan såg jag för övrigt Norstedts försök med iPad (som alltså inte är släppt än i Sverige). I det fallet var utgångspunkten en barnbokskaraktär och det var inte böckerna som omformats för plattan (eller ”paddan” som den kallas av entusiasterna). I stället var det snarare ett spel och en samling, slags digitala pysselböcker. Det vill säga för att bygga karaktärerna i syfte att sälja böckerna i en annan ände.

Här är ett av inläggen i diskussionen.

Kommentera
27 januari 2010 under Analys, Noterat | 5 kommentarer

Säg hej då till ordet läsplatta

Tobias Tobias

ipadFörväntningarna har varit höga på Apples nya läsplatta och kvällen har blottat företagets sektliknande publik som twittrat och bloggat live i samband med släppet.

Kommer Apple rädda bok- eller tidningsbranschen på samma sätt som såg till att skapa ett digitalt handelssystem och digital spelare för musikbranschen?

Svaret pekar i en riktning som många av oss spånat kring tidigare. Det är inte en läsplatta eller e-bok som Apple nu presenterat — produkten heter iPad — utan en avancerad allt-i-allo-maskin som framför allt handlar om att bära internets möjligheter med dig. Den är större än en iPhone men mindre än dator.

I apparaten finns möjligheter för foto, spel, jobb och de vanliga nätapplikationerna såsom Facebook. Men som en ingrediens finns iBooks med ett fönster som liknar en bokhylla och vad Apple gör här för bokbranschen är att skapa en handelsplats som kommer konkurrera med Amazon om den globala marknaden men också utmanar vad som är en bok — nätet, rörliga bilder och länkar finns ju här som givna ingredienser. Även tidningsläsandet betonas, men också som något mer än en tidning: med rörliga bilder och -intervjuer.

Tv och tidning som en och samma sak. Och på sikt kommer element som fysiska ljud och rörliga bilder träda in i litteraturen också. Förändringen av artefaktenen bok kommer bli enorm på 20 års sikt sett i ett historiskt perspektiv. (Men som sagt, alla kommer inte rusa iväg.)

Så hej då till ord som läsplatta. I stället kommer vi troligen säga iPad till en början och sedan ”pad” eller ”platta” (den senare föreslagen av Mattias Boström på Piratförlaget i en pågående Twitterdiskussion).

Läs mer:

Kommentera