Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
16 maj 2010 under Analys, Noterat | kommentera

Den digitala tryckvågen

Tobias Tobias

Det har varit tyst här om att jag i förra veckan var jag med och arrangerade konferensen ”Den digitala tryckvågen” om utmaningarna för bokbranschen på Kungliga biblioteket i Stockholm (bakgrunden här). Förutom talare och paneldiskussioner presenterade vi även en enkätundersökning om läsarnas attityder till och läsvanor av e-böcker och läsplattor. Några mycket intressanta resultat.

Filmklippet ovan är  från paneldiskussionen med Sara Lloyd (Pan Macmillan), Ronald Schild (Libreka) och Johan Greiff (Elib) om förlagens roll och utmaningar ur ett internationellt perspektiv.

Innan jag återkommer mer kring ämnet här så har konferensen och enkäten uppmärksammats både i dagspress och på andra bloggar:

Kommentera
28 april 2010 under Analys, Noterat | kommentera

E-matlagning har också varit det nya heta

Tobias Tobias

Jag hittar en bok i huset som snart blir mitt nya hem. I 80 år har en och samma familj bott där tidigare.

Jag funderar på titeln och utgivaren och tänker på konferensen som vi arrangerar nästa vecka på torsdag om bokbranschens utmaningar.

Visst är det en fantastisk titel! E-matlagning! Ord uppstår för att något behöver förklaras. När de inte längre behövs försvinner de.

Ingen talar idag om elektrisk matlagning eller ugnens fördelar. Det finns inte längre behov av en Föreningen för elektricitetens rationella användning, som gav ut boken (se längst ner på bokomslaget). Denna förening startades 1927 av Edy Valander, professor och senare vd för Ingenjörsvetenskapsakademien, och gav även ut tidskriften ERA. Han arbetade då på Vattenfallsstyrelsen.

Ibland när jag håller föredrag talar jag mycket om kreativitet — och kreativa miljöer, kreativa näringar, kreativa företag.

Troligtvis kommer ordet inte alls behövas i det sammanhanget om, säg, 20 år. Då kommer det att vara självklart för alla platser och organisationer att man funderar hur människans idékraft och kunskap kan komma till rätta och utvecklas. Kanske går det snabbare. Kanske borde jag redan sluta. Ingen talar ju längre om k-samhället idag.

Prefixen fungerar på så sätt som bryggor i vårt språk. Innan något blivit självklart finns där ett förklaringsord, -bokstav eller -sats som ringar in att något är nytt och annorlunda.

På samma sätt är det med den lilla bokstaven e som i e-böcker. (För övrigt lite märkligt val av prefixbokstav, är det inte? Elektroniska böcker — vem skulle säga det om man inte förkortar? D som i digital borde ha varit naturligare.)

Men vi kommer förstås inte prata om elektroniska böcker för evigt och Föreningen för läsplattornas vidunderliga användning lär väl också upplösa sin twitterbubbla #ebok inom kort. Snart snart snart kommer texter i elektroniskt format kännas så naturliga att det, återigen, är innehållet som är det viktiga och inte formen.

En sidonotering är för övrigt att man inte kommer hitta en bok om e-nåt om 80 år. Det materialet kommer kommer inte tryckas och ligga och skräpa i ett gammalt hus som någon tar över.

***

Läs mer:

-

Kommentera
19 april 2010 under Noterat | 4 kommentarer

Nu ska vi utveckla bokbranschen

Tobias Tobias

6 maj är jag med och arrangerar konferensen ”Den digitala tryckvågen” på Kungliga biblioteket i Stockholm. Från och med idag är det möjligt att anmäla sig — skynda er: liten lokal — och igår öppnade en enkät på Bokhora.se som redan nu fått fler än 500 svar.

Det har i flera år börjat bli allt mer tydligt att bokbranschen är nästa spelplan för strukturomvandling beroende på effekter av digitalisering och internationalisering. E-böcker, piratkopiering, läsplattor, nya läsvanor och nya digitala distributionsjättar är bara några av utmaningarna. (Se längre ner för tidigare blogginlägg i ämnet.)

För att kika närmare på konsekvenser av dessa förändringar — inte bara från förlagsrollen, utan med forskarhatten på — tog jag för ett år sedan initiativ till s.k. samproduktion av forskning. Nu är vi en liten grupp som driver detta projekt, från olika infallsvinklar och med startfinansiering från KK-stiftelsen. Vi kallar projektet ”Forum för boken” eftersom det är som gränsgångare vi tror vi kan göra mest nytta. I gruppen ingår också Cristine Sarramo och Inger Lindstedt, båda Malmö högskola, och Patrik Wikström, Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Konferensen 6 maj är förhoppningsvis bara början, men blir mycket intressant i sig. Vi kommer få höra svenska förlagschefers syn på utvecklingen, liksom inspel från Tyskland (Ronald Schild), Storbritannien (Sara Lloyd) och musikbranschen (Per Sundin, vd Universal). Läs till exempel Sara Lloyds manifest för framtidens förlag.

***

Läs mer:

Kommentera