Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
30 november 2012 under Noterat | 1 kommentar

Ministrarna svarar (men tack vare oss)

Tobias Tobias

Idag publicerar näringsminister Annie Lööf och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth en replik på SvD Brännpunkt till min och Emmas debattartikel. Vi skrev om ett snöpligt slut för handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar och generaliserade till behovet av en moderniserad syn på företagande.

De borde egentligen tacka oss.

För utan vår provokation hade vi kanske aldrig fått visionen om en fortsättning uttryckt så här. Jag känner förstås till allt det som nämns i ministrarnas replik, men hur allt hänger samman har sådana som jag bara kunnat tolka och försöka tyda. Någon fortsättningsplan har inte kommunicerats.

Det kanske låter som ett kommunikationsproblem, men är allvarligare än så eftersom det handlar om symboliskt ledarskap. Ett symboliskt ledarskap av den typen som sker när ministrarna — för första gången? — skriver ihop om de här frågorna. Så först nu är fortsättningen skapad, oavsett om den funnits på ett skisspapper eller inte. Jag har inte läst något på papper kring en sammanhållen strategi (och jag tror att jag läser allt som kommuniceras offentligt i frågan).

Men hur mycket är efterhandskonstruktion? En del förstås. Att nämna EU:s idéprogram Kreativa Europa har ingenting med svenska regeringen att göra, som knappast applåderat denna utökning av budgeten. Jag vet att vissa retat sig på detta.

Oavsett är jag nöjd med vad vi åstadkommit: att få höra regeringen peka ut en riktning. Många — inte minst runt om i landet — har undrat och har behövt få bekräftade att vad de ägnat energi och resurser på de senaste åren inte har varit förgäves eller för den delen fel.

Uppdatering: Men som Jenny Nilsson, kreatörslots på Almi Uppsala, konstaterade i en twitter-replik:

Och en sak till. Bara ord räcker förstås inte till. Vissa konkreta frågor behöver faktiskt ytterligare svar.

Kommentera
27 november 2012 under Noterat | 1 kommentar

Missade möjligheter? (Om debattartikeln)

Tobias Tobias

image

Svenska Dagbladet idag, debattsidan Brännpunkt. Hela versionen publiceras dessutom på webben här.

Handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar handlar inte bara om några branscher, utan om att modernisera synen på företagande generellt.

Sedan är det en sak för sig att näringsministern inte bättre rundar av den här handlingsplanen genom att åtminstone peka lite visionärt framåt, i stället för att bara säga att nu ska vi går över till ordinarie främjarverksamhet, eller hur det nu var hennes statssekreterare uttryckte sig igår på Generatorkonferensen. Om det är något jag tar med mig från årets Generator är det just detta klumpiga avslut: nej, det blir inget mer.

Men kanske kommer det inte spela så stor roll. Joppe Pihlgren, en av de få som varit på alla Generator-konferenser (ihop med mig och Nicke Lundmark, vem mer?), sa att nu kanske det tvärtom blir så att nu vet man, nu kan man köra vidare ändå på sitt sätt.

Fast några bra delar skulle nog behöva uppmuntran och direktiv. Emma har särskilt pekat på olika utbildningssatsningar.

Kommentera
24 oktober 2011 under Noterat | kommentera

Har vi fått en kulturpolis?

red red

Höstens viktigaste fråga för livescenen handlar inte om artistbokningar.

En debatt har blossat upp efter att polisen krävt en så hög summa för bevakningen av dansfesten “Majestiq 12” att arrangören varit tvungen att ställa in. Debattören Mattias Svensson kommenterar händelsen på SvD Debatt och drar paralleller till moraliska debatter i historien när exempelvis jazzen nådde Sverige på 1930- och 1940-talen.  Svenssons slutsats är att polisens beslut om kostnaden för bevakningen i praktiken lett till att vi har en “kulturpolis”.

Hanna Fahl är inne på samma spår i Dagens Nyheter då hon gör en jämförelse mellan olika evenemang runt om i Sverige där notan för polisinsatsen sett väldigt olika ut. Hon menar att storleken på bevakningen, och notan, från polisen sker på ett godtyckligt sett. Fahl skriver att ”Godtyckligheten kring kulturarrangemangens polisavgifter är skrämmande. Inte bara för att den är orättvis och oförutsägbar, utan allra mest för att den utnyttjas som ett verktyg för myndigheter att stoppa kulturformer man helt enkelt inte tycker om.”

Stockholms kulturborgarråd, Madeleine Sjöstedt, skriver att reglerna för när det är möjligt för polisen att fakturera en arrangör är otydliga. “Frågorna som måste besvaras är först och främst om det är rimligt att polisen har denna möjlighet, om svaret blir ja återstår frågan om hur detta kan ske på ett rättvist och rimligt sätt…” skriver Sjöstedt.

Kommentera