Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
28 september 2015 under Noterat | kommentera

Bibliotekens värde

Tobias Tobias

Screen Shot 2015-10-19 at 13.36.57

Hur mäter man värdet av bibliotek?

Vi är många som kan vittna om vad bibliotek för oss. Sådana berättelser studsar fint mot någon med liknande upplevelser, men sämre mot någon som inte kan identifiera sig med liknande bakgrund.

På diskussionen om skolbibliotekens värden på Bokmässan gick jag igenom den danska, uppmärksammade studien som presenterades i vintras. Den danska studien har i sin tur utgått ifrån en norsk avhandling som kom för flera år sedan.

Men om vi ska kika på den danska rapporten så menar utredarna att värdet av bibliotek uppgår till 6 miljarder kronor totalt. De utgår ifrån tre komponenter:

1) Kulturellt och socialt bidrag. Här mäter de ickebrukarvärden på samma sätt som bland annat jag varit med och gjort på olika sätt; se till exempel den här studien i Norrbotten. Vad är man beredd att betala för bibliotek? I ett scenario såvida motsatsen är nedläggning.

2) Kunskapsbidrag. Biblioteken är en av de viktigaste krafterna för att stimulera barns läsande utanför skoltid. Genom att förbättra barns läsförmåga bidrar biblioteken till en högre utbildningsnivå i samhället, vilket i sin tur påverkar produktivitet och BNP.

 

3) Digitaliseringsbidrag. Den här delen är på marginalen och syftar specifikt på kurser som bibliotek i Danmark lett för att utbilda de danska medborgarna för att hantera digitala miljöer.

Kommentera
22 september 2015 under Noterat | kommentera

Bokmässa, kulturekonomi i verkligheten och bibliotekspanel

Tobias Tobias

Evernote Camera Roll 20150922 230559

Får en bild i mobilen från Göteborg. Vår monter — Volante förlag — håller på att sättas upp. Snart väntar fyra extremt intensiva dagar med böcker, samtal och dålig mässluft.

Det är kulturekonomi i verkligheten.

Kultur — berättelser, kunskap och hantverket bok – till försäljning. Och framför allt människorna bakom.

För mig som förlagschef väcker just mängden en rad tankar. Sticker vi ut bland alla montrar? Hur står sig våra böcker? Är tillräckligt många intresserade av att köpa? Hur står sig boken? Vilka är egentligen våra läsare?

Volantes monter (B08:19) blir den största för oss hittills, så välkommen förbi! Från ett kulturekonomiskt och politiskt perspektiv rekommenderar jag framför allt våra seminarier med Linda Liukas (”hur en sagobok om programmering engagerade en hel värld”) och Andrew Keen (”Internet är inte svaret”). Se nedan för tider.

Från ett mer allmänmänskligt perspektiv måste man förstås lyssna på psykologstjärnan Daniel Goleman, om hans samtalsbok med Dalai Lama om godhetens kraft. Fredag kl 09:30-09:50 (C04:32) i samtal med Maria Carling från SvD.

Och apropå politik är ju Dagens Nyheter-journalisten Viktor Barth-Krons debutroman ”Gröna gården” obligatorisk. Han signerar till exempel i Volante-montern kl 15-16 på fredag. Han lär också dyka upp på DN-scenen.

I år är jag också med i en diskussion på fredag kl 10.00 om skolbibliotek (plats E1, E00:01; seminariekort krävs). Se mina tankar från i våras då en uppfriskande biblioteksdiskussion pågick.

Utmaningen för oss i panelen blir väl bara att inte vara alltför överens.

Fest? I vår monter torsdag kväll från kl 17. Du är välkommen! Det blir öl och pizza. (Tyvärr är jag inte själv på plats då. Kommer med Daniel Goleman direkt från Skavlan-studion på torsdag kväll.)

***

Några tider, apropå Linda Liukas och Andrew Keen:

Torsdag
Kl 13.00-13.20 Linda Liukas, Digitala torget (F02:32)
Fredag
Kl 16:00-16:20 Linda Liukas, Digitala torget (F02:32)
Lördag
Kl 15:30-15:50 Andrew Keen, Digitala torget (F02:32)
16:30 Varför är inte internet svaret? Med Andrew Keen och Andreas Ekström (Molnet scen, G-hallen, G02:36)
Söndag
Kl 14:00-14:50 Andrew Keen, Digitala torget (F02:32)

***

Det brukar bli några av årets roligaste och mest minnesvärda dagar. Första mässan för mig var för 21 år sedan, som värnpliktig reporter på Värnpliksnytt (de hade nog inte haft någon reporter på plats tidigare). Jag intervjuade bland andra Norman Mailer och Olov Svedelid (RIP), utöver de svenska storförfattarna som fortfarande upptar en stor plats på scenen (Klas Östergren, Jan Guillou, PO Enquist).

Snart är det dags igen.

Dålig luft, men enormt många bra samtal.

Kommentera
15 juni 2015 under Noterat | 2 kommentarer

Har vi råd att vara utan bibliotek?

Tobias Tobias

Bibliotek har länge varit en av hörnpelarna i vårt samhälle, och förstås i kulturpolitiken. Men som med allt som inte förändras eller debatteras så ökar risken att man tappar sin funktion och kraft.

När vi — på flera sätt — mätte kulturens olika värden i Norrbotten häromåret stack bibliotekens betydelse ut.

norrbottenbiblio2

Men samhället förändras och biblioteken påverkas också. Därför är jag glad över den senaste tidens biblioteksdebatt.

Jag är också glad över att ha blivit inbjuden till en panel på Bokmässan på temat ”Har vi råd att vara utan skolbibliotek?” (fredag 25/9 kl 10.00), som bland annat tar fasta på den danska biblioteksstudien om bibliotekens värde. Jag tänker bygga upp något liknande till diskussionen i september.

Debatten pågår för fullt. Idag skriver Neos chefredaktör Paulina Neuding en kommentar efter otaliga andra artiklar som har följt efter hennes första krönika, om ett beslut att minska öppettiderna på ett bibliotek i Hässelby i västra Stockholm. Beslutet var en följd av att väktare fått tillkallas till biblioteket vid flera tillfällen då några ungdomar och män uppträtt hotfullt och aggressivt mot personal och andra besökare.

Kati Hoflin, stadsbibliotekarie i Stockholm, kommenterade krönikan och tyckte att Neuding förenklade och skrev bland annat: “Alla ska kunna finnas i ett bibliotek. Vissa platser är mer stökiga, för att biblioteket är placerat på en sådan plats, andra bibliotek är mer stilla.”

En bibliotekarie från Hässelby, Einar Ehn, svarade och menade att Hoflin gav utryck för att relativisera problem i förorten och reducera människorna på dessa platser till att de inte kan bättre än så.

Sedan har debatten fortsatt i flera olika medier bland bibliotekarier, kulturjournalister och opinionsbildare. Debatten har fortsatt och vuxit kring arbetsmiljön och social oro i vissa stadsdelar men även kring frågan om vad ett bibliotek är för typ av plats på 2010-talet (Ett exempel är Niclas Lindberg, generalsekreterare för svensk biblioteksförening, som vill “ifrågasätta tysthetsnormen som råder på bibilioteket”). Paulina Neuding även har följt upp sin granskning i Magasinet Neo och länkar vidare till flera olika debattörer.

Kommentera
2 oktober 2012 under Noterat | 1 kommentar

Samtal med kulturministern

red red

I torsdags samtalde Tobias Nielsén och Emma Stenström med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth under ett välbesökt seminarium på bokmässan i Göteborg.

Utfrågningen började med hur kulturministern ser på kulturpolitikens ställning i förhållande till andra politikområden. Tobias Nielsén menade att han i perioder känt en trötthet på kulturpolitiken och referade till ett inlägg han skrev 2009 med rubriken ”Nu slutar jag med kulturpolitik”.

I inlägget uttrycker han bland annat att han upplever att det är ganska lågt i tak i den kulturpolitiska diskussionen, att kulturpolitiken inte funnits med i frågor där den borde legat i framkant, exempelvis i frågor som rör digitalisering. Och inte minst att kulturpolitiken har svårt att verkligen påverka och blir ofta något för de närmast berörda.

Emma Stenström citerade också Madeleine Sjöstedts, kulturborgarådet i Stockholm, kommentar till inlägget där hon förstod vad han menade och ibland upplever det som att hon ”slåss mot väderkvarnar”.

Lena Adelsohn Liljeroth svarade att hon inte uppfattade det så, utan att hon tycker att kulturpolitiken tar sin plats. Kulturministern menade också att lyfta fram kulturens olika värden för samhället som en viktig kulturpolitisk strategi. För att visa att kultur inte är en kostnad utan en investering.

Ett annat ämne tog sin start i kunskap om entreprenörskap och utbildningar på konstnärliga utbildningar.

”Det har funnits en diskussion om att det är för många konstnärliga studieplatser för att få har kunnat direkt försörja sig inom området vilket jag tycker är en närmast stalinistisk tanke. I början besökte jag många konstnärliga högskolor och  vi har sedan dess försökt få in företagandet som en grund i konstnärskapet på utbildningarna. Det kommer nu också forskning som visar att sådant arbete verkligen ger resultat”, sa Adelsohn Liljeroth.

Emma Stenström gav kulturministern en eloge för det arbetet och sa att massvis har hänt under de senaste fem åren när det gäller entreprenörskapsperspektivet på utbildningarna. Men Emma frågade sedan om det inte nu är dags för den andra sidan, det vill säga för de ekonomiska utbildningarna att ta in ett humanistiskt perspektiv.

”Det är då man blir medveten om sin begränsningar”, svarade kulturministern. Det behövs verkligen mer kunskap om humaniora på de ekonomiska och tekniska utbildningarna.

Hon menade också att en viktig fråga är att konstnärer också engagerar sig politiskt för att kunna påverka dessa frågor inifrån. ”Idag finns det bara en person i riksdagen som är konstnär”, sa Adelsohn Liljeroth.

En annan utbildningsfråga rör estetiska ämnen i grundskolan och gymnasiet där Emma Stenström påpekade att de har en relativt låg status. Hon tog sin son som exempel som precis börjat gymnasiet och inte kommer ha några obligatoriska estetiska ämnen.

Både ja och nej, svarade kulturministern och angrep därför inte riktigt frågan. ”De estetiska ämnena är inte obligatoriska men många väljer dem ändå” fortsatte hon och refererade till Ungdomsstyrelsens rapport från förra året som visade på ett mycket högt kulturutövande bland unga (se vårt samtal med Ungdomsstyrelsens Oscar Svensson med anledning av utredningen).

Sedan gick samtalet över till kulturella och kreativa näringar och den handlingsplan som lanserades i ett samarbete mellan kulturministern och dåvarande näringsminister Maud Olofsson. Tobias Nielsén sa att han upplever att kulturpolitiken på det nationella planet inte är med lika tydligt i de frågorna och att det är något han också hört i samtal ute i regionerna.

”Har du dragit dig tillbaka från det här området? Anser du att behovet är uppfyllt?”, frågade Nielsén.

Kulturministern svarade att frågorna drivs genom företagarperspektivet på högskolorna, ökad kunskap om kulturnäringarna på inkubatorer och hos Almi och genom satsningen på att marknadsföra svenskt mode internationellt.

”Idag är det många fler som tar del av de här frågorna. Förrut fanns det också de som skrek så fort man nämnde ordet entreprenör. Men att så är det inte längre, det är inte längre är en kontroversiell fråga”, sa Adelsohn Liljeroth, och därmed är det lätt att tolka hennes svar på frågan som att behovet är uppfyllt för nu. Satsningen har givit tillräcklig effekt från kulturpolitiskt håll.

Det sista temat som togs upp i samtalet var en ökad maktkoncentration som syns på flera håll inom kultursektorn, bland annat inom bok‑ och filmbranschen. ”Ser du framför dig att det kan bli aktuellt att agera mot detta?”, frågade Nielsén.

”Vi är medvetna om denna obalans och jag följer utvecklingen noga. Samtidigt så har konkurrensverket prövat och godkänt Bonniers förvärv av Pocketshop. Och med det nya filmavtalet blir det också möjligt för filmer att ha premiär online samtidigt som på bio”, sa Adalesohn Liljeroth. Det fanns förstås följdfrågor på om onlinedistribution i praktiken verkligen kommer kunna balansera mot biograffönstrets dominans när det gäller hur produktioner finansieras.

Men kulturministern fick i stället en annan slutfråga. Vilka framtida utmaningar är de största för kulturpolitiken?

”Som vi har varit inne på tidigare är det framför allt att öka konstnärers engagemang i politiken och att få fler bolagsstyrelser att ta in konstnärer”, svarade Adelsohn Liljeroth.

Frågan är om hon kände sig manad att knyta an till det kulturekonomiska temat med tanke på de svaren? Men det ska sägas att kulturminstern kom till seminariet i princip oförberedd på vilka frågor som skulle ställas.

Flera personer som Kulturekonomi följt genom åren tittade också förbi i Volantemontern, här Eva Bergquist, som dagen efter presenterade sin rapport för Framtidskommissionen.

Kommentera
28 september 2012 under Noterat | kommentera

Bilder från bokmässan

Tobias Tobias

image

Jag och Emma med kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth på seminariet i fredags. Intressant samtal — men vi kunde hanterat den korta tidsramen (20 minuter) något bättre. Sammanfattning kommer, och till dess se SvD:s blogg apropå ägarkoncentration på kulturmarknaderna.

image

Vi firade invigningsdagen på mässan och Kulturekonomis 5-årsjubileum med specialetiketterad Volante-öl.

image

Jag har varit på Bokmässan sedan 1994. Men det här är första året som vi har en egen monter. Och här bild från vår aktuella titel ”Koltrasten som trodde att den var en ambulans” av Anders Mildner. Viktig och underhållande bok och mängder av kulturekonomiska infallsvinklar.

image

Och fågan är hur mycket kulturellt kapital som whiskeymärket Grants lyckades skaffa sig genom monter och förevändningen ”true tales”. Men de lyckades i alla fall få Björn Ranelid att prata. Det var för övrigt som om han pratade hela tiden någonstans. Inte mycket exklusivitet att erbjuda där, men att massproducera sig kan också bli en bra affär…

Kommentera
25 september 2012 under Noterat | 2 kommentarer

Inför torsdag med kulturministern

Tobias Tobias

Jag och Emma har börjat vandrat på minnenas boulevard inför samtalet med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på bokmässan i Göteborg på torsdag kl 15.30 (plats F4).

24 okt 2006 tillträdde hon som kulturminister.
31 maj 2007 började vi blogga på Kulturekonomi.se.

Det är många sätt en och samma epok. Så bloggen blir vår utgångspunkt för samtalet.

Vad minns vi? Vilka inlägg håller vi som viktigast, eller bara som bra eller viktiga? Ni får gärna hjälpa till.

Jag återkommer imorgon med lite mer om resultatet från dessa återblickar, men med tanke på framtidstemat på vårt seminarium kommer vi plocka upp sådant som handlar om utmaningar inför framtiden. Eböcker och bibliotek är en sådan fråga, som också är relevant för sammanhanget.

OCH: Ni är också välkomna på mingel med pizza och öl/vin i Volanters monter, B07:07, senare samma dag.

Andra intressanta seminarier under bokmässan är bland annat Framtidskommissionen som på fredag presenterar sin första rapport där de har fokuserat på kulturen i ett brett samhällsperspektiv med sikte på 2020 och 2050.

Två andra seminarier fokuserar på de kulturella och kreativa näringarna i ett nordiskt perspektiv, Det kreativa Norden och Kreativa näringar – Nordens framtid, båda äger rum på fredag. Kulturrådet arrangerar också en rad seminarier under bokmässan. Se även Elibs sammanställning av diskussioner som rör eboken.

Kommentera
23 september 2011 under Noterat | 5 kommentarer

Flyktbeteende på bokmässan

Tobias Tobias

Tillbaka från bokmässan. Jag var med på seminariet om framtidens marknad för eböcker (bild nedan). Per Sundin från musikindustrin — han är vd för Universal — fick frågan om han trodde att allt skulle gå ”åt helvete” för författarna och förlagen.

”Absolut”, var hans svar.

Men på mässan märktes inget av det. Alla kör på som vanligt och kanske var jag bara lite bakis och trött idag, men jag kände ändå starkt att detta kommer inte hålla, ökningen av antalet utgivna titlar kan inte fortsätta. Och framför allt: är det rimligt att alla dessa böcker trycks? I de flesta fall är formgivningen så standardiserad och formatet så enkelt att det inte tillför något alls.

Jag blev ännu mer övertygad om att eboken kommer slå ut stora delar av bokbranschen, både förlag och bokhandlare.

Det finns affärslogiska skäl till att så lite har skett. De flesta aktörer tjänar på att så lite som möjligt förändras, och den tryckta boken är lättare att ta (mycket) betalt för. Detta ska dock ställas mot Per Sundins refererande till Itunes devis… ”keep’em clickin'”. Då kan inte priset vara för högt.

En viktig förklaring till det svenska stilleståndet är att starka marknadsplatser för eboken hittills saknats i Sverige, så det har varit intressant att i veckan notera KF Medias satsning på eboksplattformen Dito.

Här är även Svensk Bokhandels notering om seminariet.


Kommentera
20 september 2011 under Noterat | 2 kommentarer

Framtidens marknad för e-böcker och appar

Tobias Tobias

Framtidens marknad för e-böcker och appar. En omöjlig uppgift att ge alla svar på — men jag får fint sällskap under seminariet med den här rubriken.

Paneldiskussionen äger rum på Bokmässan på torsdag kl 16.30. Plats är Molnet, plan 2, ett område som i år är vigt åt mediediskussioner. Se bland annat Elibs sammanställning kring vad som sker kring ämnet eböcker.

Temat för vårt samtal:
Vilka möjligheter för digitaliseringen av bokbranschen med sig? Och vilka risker? Kan appar och e-böcker sprida läsning till nya grupper av läsare eller är de ett hot mot den traditionella boken? Och, inte minst, går det att göra digitala böcker lönsamma för förlag och återförsäljare utan att det blir för dyrt för kunden?

Medverkande:

  • Per Sundin, vd Universal
  • Tobias Nielsén, kulturekonom och vd Volante
  • Johanna Ögren, egen företagare PR på internet och en av grundarna till bokhora.se
  • Torbjörn Flygt, författare
  • Klas Fjärstedt, ansvarig för digitala satsningar, Norstedts Förlagsgrupp

Moderator är Mattias Fyrenius, strategi- och affärsutvecklingsdirektör KF Media.

Kommentera
26 september 2010 under Inblick | kommentera

Bokmässan på en minut

Tobias Tobias

Kommentera
23 september 2009 under Noterat | kommentera

Kommer litteratur bli gratis?

Tobias Tobias

Diskussion på bokmässan i Göteborg. Moderator: Emma Stenström.

Fredag 18:30 Desken/Kulturekonomi: Gratis? – om kvalitet, pengar och skapandets villkor

Samtal utifrån essäboken ”Gratis?” om internets framtid och effekter på kulturen och upphovsrätten. Medverkande författare Isobel Hadley-Kamptz, Andreas Ekström, Daniel Johansson och Anders Rydell.

Aftonbladet Kulturs monter. Plats är B07:40.

Kommentera