Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
26 juni 2013 under Noterat | kommentera

Vart ska vi åka?

Tobias Tobias

Ibland träffar man på sällsamma platser, som skapat så mycket utifrån det som inte verkade vara något alls. Wanås – se nedan – innebar en sådan särskild upplevelse.

I andra fall, i kanske urbana miljöer, kan man fascineras snarare över hur stadsbyggnadsvisioner tagit en plats vidare. Västra hamnen med bland annat Media Evolution är ett sådant exempel. Om vi blickar utanför Sverige tänker jag spontant på 798 i Beijing, Kina.

Och Guggenheimmuseet i Bilbao kanske någon säger. Men vi behöver nya exempel!

Så vilka platser är mest spännande år 2013 i skärningspunkten mellan kultur och antingen stadsbyggnad eller besöksnäring (eller både och)?

Kommentera gärna eller mejla till mig (tobias@volante.se). Kanske ska vi åka dit ihop på studiebesök?

Kommentera
26 juni 2013 under Noterat | 2 kommentarer

Wanås: betydelsen av platsen

Tobias Tobias

Jag har i samband med en utredning funderat på vilka kulturverksamheter som är reseanledningar. Det går att göra en uppdelning i vilka besöksmål som är en anledning i sig, eller då summan av olika verksamheter innebär en reseanledning.

En annan typ av uppdelning är enligt Guide Michelins mall för restauranger. Är museet, konsthallen eller teatern värt en egen resa, en avstickare eller ”intressant”?

En kulturverksamhet som är ett besöksmål är Wanås i nordöstra Skåne. Jag var där för första gången häromveckan och det här blir årets första sommarkort.

Besöket var en fascinerande upplevelse. Sällan har jag varit med om att konsten samspelar så med platsen. Inte heller att den är så lekfull och tillgänglig, som en oerhörd och prestigelös igångsättare för ett intresse för samtidskonst.

Jag hade med mig min 4-årige son Hugo och han sprang omkring i Charlotte Gyllenhammars upp-och-ner-vända rum, vi satt och svängde i tiometersgungorna och sprang allmänt runt och skrattade och hänfördes.

Och just den barn- och familjevänliga aspekten – vilket hänger ihop med de låga trösklarna och lekfullheten – framstod som mer viktig reseanledning än vad jag tidigare har reflekterat över.

På motsvarande klarnar det hur viktigt det är med en unik känsla, och litet kan förstärka en sådan som en plats i samklang med konsten som förmedlas. Det gäller förstås även kulturhus.

Kommentera
17 augusti 2010 under Analys, Noterat | kommentera

Välkommen in

Tobias Tobias

I juni presenterade Tillväxtverket ny statistik för besöksnäringen i Sverige. På tredje plats över de besöksmål och ”sevärdheter” som lockas flest besök återfinns Kulturhuset i Stockholm, med 2,3 miljoner besökare under 2009 (1.Liseberg; 2.Folkets park i Malmö; 4.Sälen; 5.Fyrishov i Uppsala).

Antalet besök till Kulturhuset hade då minskat, men jag vågar gissa att det kommer svänga uppåt igen. I förra veckan invigdes nämligen en ny huvudingång, direkt från Sergels torg. Öppenheten är slående med en röd matta som symboliskt välkomnar alla, med tillgängliga unisextoaletter och biblioteket direkt vid ingången; en sådan placering av bibliotek och utlåningsdisk som man annars bara ser i butiker som vill sälja.

Åtminstone jag blir sugen på att hänga runt där i timmar. I ett samtal med Kulturhusetchefen Eric Sjöström för snart två år sedan pratade han också om vikten att skapa ”den där mötesplatsen” och att bygga förtroendekapital hos en mängd aktörer.

Kommentera