Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
25 september 2011 under Noterat | 2 kommentarer

Framtidens kulturarenor

Tobias Tobias

Ännu en hockeyarena har invigts, den här gången i Växjö. I torsdags var jag med och föreläste då arenan visades upp för näringslivet och kulturaktörer (för arenan ska även användas för kultur och underhållning, bland annat för en deltävling i Melodifestivalen nästa år).

Jag pratade om framtiden och framtidens kulturarenor, bland annat utifrån antologin ”Framtiden är nu. Kultursverige 2040″. Erika Månsson, cultural planning-metodens frontfigur i Sverige och numera vd för Kulturparken, var moderator. Särskilt kul att vara på plats hemma i Småland.

Det har byggts idrottsarenor för minst 10 miljarder kronor under det senaste decenniet. En hel del mer om man inkluderar hus för kultur, enligt en kommande rapport från SKL.

En förklaring varför blev tydlig under mötet i Växjö. Arenan framstod som en stor symbol och något som skapade samling mot att jobba ihop framåt. Som någon sa, stämningen var nästan religiös. 200 personer var på plats och lyssnade.

Jag pratade om platsen och kopplade till att man måste kunna växa i och med den, att det måste finnas plats för det ofärdiga, enligt inspiration från Rasmus Fleischers och Evelina Wahlqvists texter i ”Framtiden är nu”-antologin.

Även U2 spelade i mörka källarlokaler innan de började fylla arenor.

image
Kommentera
7 februari 2011 under Noterat | kommentera

Fyra viktiga artiklar

Tobias Tobias

På chefskurs med Kafka
DN:s Maciej Zaremba om hur chefer blir bättre med kultur, bland annat utifrån Julia Romanowskas doktorsavhandling.

Cultural planning utan kultur
Expressen på ledarplats om klåfingriga offentliga satsningar. Skrämmande i sin träffsäkerhet — men också för hur svårt det är för många (små)kommuner. Visst måste man försöka, men det är lätt att överskatta sin förmåga som samhällsplanerare. Det är många jobb som behöver skapas för att återbetala dyra satsningar — som ofta sker på hus!

Kulturpolitik och näringslivssatsningar
SvD funderar kring näringsdepartements roll i kulturen, med utgångspunkt i handlingsprogrammet för kulturella och kreativa näringar. Tidningens kulturchef ställs mot näringslivschefen.

Arenaboom
SvD sportavdelning med sportchefen Ola Billger i spetsen har i många dagar nu fyllt tidningen med sådant som även är relevant för kulturen: breddverksamheter och nu senast byggboom. De har gått hårt åt Stockholms idrottsborgarråd Regina Kevius när hon ville minska föreningsbidraget. Idrottsrörelsen reagerade dessutom kraftigt. Det var också ett mycket märkligt beslut — få insatser är så preventiva som ungdomsidrott. (Politikerna backade sedan. Hitta artiklarna här.) Läsningen om arenorna tangerar vad jag skrev om i en antologi för SKL häromåret (”Först vinner eller resten hinner”).

Kommentera
16 december 2009 under Analys, Noterat | kommentera

Miss i protokollet om Stockholmsarenorna

Tobias Tobias

Medan det har rått arenafeber i övriga Sverige har huvudstan, minst sagt, legat lågt när det gäller byggnation av kulturhus och arenor. Det har pratats mycket (Stadsbiblioteket, Slussen, opera m.m.). Gjorts lite.

Jag säger inte att nya hus per definition är bra – tvärtom: se mitt antologibidrag här – men Stockholm har varit ständigt efter till exempel Göteborg när det gäller stora evenemang.

Men plötsligt är det full gas och stockholmstidningarna har i samband med kommunfullmäktigebeslutet igår frågat sig om det finns tillräckligt med publik och evenemang; det senare inte minst med tanke på fotbollslagens tveksamma inställning (AIK) och position (Hammarby).

Stor tveksamhet har luftats och beslutsfattarna – nu hänvisar jag egentligen till Stockholmsarenan vid Globen, den andra är Nationalarenan i Solna – har hävdat att byggnaderna inte ska innebära en belastning för skattebetalarna. Kostnaderna motsvarar intäkter från arrangemangen via bolaget AEG.

Men vad jag saknat i kalkylerna är de turistekonomiska effekterna – och som vi så många gånger betonat här på bloggen, ofta står för de största intäkterna totalt sett. Nackdelen är förstås att dessa inflöden av pengar inte direkt kan räknas in arenakalkylerna.

Det hindrar inte att det är viktigt att de resonemangen finns med hos politikerna. Eller är det bara journalisterna som har missat den poängen?

Kommentera