Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
Hej! Den här veckan får vi ett utmärkt råd via David Karlsson: håll humöret uppe. Vi skriver också om Filmutredningen, läsplattor och fildelning utanför nätet.
// Tobias Nielsén.
  1. PREMIUM / Vad är unikt för ”kreativt arbete”?
  2. SAMTAL / ”Därför havererade kulturutredningen”
  3. INBLICK / Vägval för svensk film
  4. INBLICK / Svenska läsplattor
  5. INBLICK / Fildelning utanför nätet
  6. NOTERAT / Bergmania, konstmässor och bloggkrig
  7. SETT & HÖRT / Upphovsrätt, musikaktier och arbetsmarknad

PREMIUM / Vad är unikt för ”kreativt arbete”?

Vilka unika drag har arbetsmarknaden inom de kreativa näringarna? Den här veckan får premiumprenumeranterna en sammanfattning av den brittiska antologin ”Creative Labour” som har borrat djupare i den frågan. Ambitionen för boken är att se bortom ”hajpen” och göra de verkliga arbetssituationerna synliga.

Läs mer om premium: kulturekonomi.se/analysbrevet

SAMTAL / ”Därför havererade Kulturutredningen”

David Karlsson var sekreterare i Kulturutredningen innan han hoppade av efter ett års arbete. I sin nya bok ”En kulturutredning: pengar, konst och politik” ger han sin syn på arbetet och kombinerar med intressanta perspektiv på vad kulturpolitik kan och bör vara.
Din bok heter ”En kulturutredning”. Räckte det inte med den som kom?
– Nja, det gjorde väl inte det, men jag hade gärna sett att det gjort det. I min bok beskriver jag kulturutredningen som ett haveri. Och egentligen kan man fråga vem som helst i Kultursverige och få samma svar. Det kom ju inte inget konkret ur den. De svåra frågorna som utredningen hade, de sitter det nu nya utredningar och jobbar vidare med. Som frågorna om regionalisering, litteraturstöd och en ny analysmyndighet.

Varför havererade den?

– Det enkla svaret är att den hade för kort om tid. De hade 18 månader på sig och det går inte att utreda något så komplext som hela landets kulturpolitik på 18 månader. I Tyskland gjorde man en liknande utredning och då hade man fyra år på sig och ett mycket mer resursstarkt sekretariat.

Läs det fortsatta samtalet på Kulturekonomi.se.

ANALYS / Vägval för svensk film

En helstatlig filmpolitik, eller ett breddat och förnyat filmavtal. Det råder delade meningar i branschen om den framtida svenska filmpolitiken. Det visar remissvaren på fjolårets filmutredningen ”Vägval för filmen”.

Till de som förespråkar ett nytt filmavtal, där branschen är med och betalar filmpolitiken, är tunga instanser som Filminstitutet (SFI) och Film&TV-Producenterna. Men att få till ett sådant avtal är inte lätt – utredaren Mats Svegfors fick med nöd och näppe till en förlängning av nuvarande avtal. Och ska ett nytt avtal bli till ska också nya parter in – SFI förespråkar exempelvis att bredbandsdistributörerna ska ingå som parter i det nya avtalet.

Till de som tycker att en helstatlig filmpolitik, finansierad av en höjd biografmoms, är att föredra hör bland annat Statskontoret och Kunkurrensverket. Men även flera fackförbund som  Teaterförbundet och Dramatikerförbundet menar att staten bör ta fastare grepp om Filmpolitiken.

En mer heltäckande genomgång av remissvaren kan man läsa på Filmnyheterna.se

INBLICK / Svenska läsplattor

I förra veckan lanserade de båda svenska webbokhandlarna Adlibris och Bokus läsplattor för den svenska marknaden. Bonnierägda Adlibris läsplatta heter Letto, och är en egenutvecklad svensk version av den holländska läsplatta Bebook, medan Bokus satsar på den franska Cybook Opus och Iriver. Vi kommer snart återkomma med både test av Amazon Kindle och dessa svenska läsplattor.

Adlibris har utvecklat Letto tillsammans med Bonnierförlagen och lanserar, inspirerat av Amazons Kindlelösning, samtidigt en e-bokssajt med egen teknik. Letto är redan nu slutsåld, vilket förstås leder tankarna till en PR-idé för att visa hur populär läsaren var.

De flesta förlagen ger nu ut sin nya titlar även som e-bok och arbetar på att göra sin backlist digital. I dagsläget finns omkring 1 800 e-böcker på svenska med priser mellan 29 och 159 kronor. Men det finns också gratisalternativ i form av äldre böcker utan copywright, exempelvis har forskningsprojektet Runeberg digitaliserat stora mängder äldre nordisk litteratur.

INBLICK / Fildelning utanför nätet

En ny brittisk rapport om fildelning offline, till exempel vid byten av cd- och dvd-skivor, föreslår ändrade angreppssätt för att bättre förstå orsaker till upphovsrättsbrott. I rapporten hävdas att forskning om fildelning haft ett för stort fokus på dess olagliga aspekter. Författarna menar i stället att bland annat pris, kvalitet och tillgänglighet har större betydelse för konsumenter än om varan är laglig eller ej. De efterlyser därför forskning som tar hänsyn till både konsumenternas bakgrund och faktorer på utbudssidan för att bättre förstå konsumenternas val. Författarna ser detta som avgörande, och bråttom, för att politiker ska kunna ta beslut som skapar en gynnsam miljö för företag såväl som för konsumenter.


NOTERAT / Bergmania, Konstmässor, och bloggkrig

Bergmania. Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö börjar ta form, och väntas nu öppna redan i höst. Arbetet leds av den gotländska kulturpolitikern Inger Harlev, och även Kerstin Brunnberg, tidigare chef på Sveriges Radio ska ha en ledande roll i Stiftelsen. På Bergmangårdarna ska konstnärer, kulturarbetare och forskare på stipendier kunna tillbringa en tid för skapande.
Market och Supermarket. Nästa helg intar konstmässorna Stockholm. Market på Konstakademin, inriktar sin på internationell samtidskonst och samlar några av nordens ledande gallerister. Supermarket på Kulturhuset vid Sergels torg är istället en mässa för konstnärsdrivna gallerier. I seminarieserie Supermarket Talks kan man bland annat ta del en diskussion med ämnet ”konsten att ta betalt”.

Google i bloggkrig. Google har stängt ned och raderat arkiven på sex stycken musikbloggar som använt sig av googles bloggtjänster. Anledningen är att de ska ha brutit mot upphovsrätten och därmed Googles användaravtal. Flera av bloggarna menar dock att de fått materialet direkt från skivbolagen och artisterna.

Sexuella trakasserier på teatern. En tredjedel av kvinnorna som arbetar inom teatern har blivit sexuellt trackasserade. Det visar en undersökning som Ekot har gjort bland Teaterförbundets medlemmar. Många mediekommentarer pratar om genusproblematik, tystnadskultur och manliga genier, bland andra Clara Törnvall på SR Kulturnytt, Maria Schottenius och Ingrid Waarenpäre i DN, Jenny Aschenbrenner i Aftonbladet och Johan Hilton i Expressen

.

SETT & HÖRT / Upphovsrätt, musikaktier och arbetsmarknad

”Kopia mot original, upphovsmannens mot allmänhetens intressen”
Martin Andersson har skrivit avhandlingen ”Skapandet rätt” om den svenska upphovsrättens historia. Kan fungera som en bra bakgrund till dagens debatt och som en påminnelse att upphovsrätten har förändrats över tiden och påverkats av teknikutvecklingen.

”Musikaktier ingen melodifestivalsuccé”
Med ett SMS kunde man köpa andelar i framtida intäkter för webbjokern Highlights & MiSt’s ”Come and get me now” som tävlade i lördagens melodifestival i Sandviken. Nu är frågan om det blir så mycket intäkter – låten gick nämligen inte vidare.

”Fortsatt tufft för kulturarbetare”.
Bara 240 arbetstillfällen anmäldes till Arbetsförmedlingen Kultur Media under januari, att jämföra med 1 117 platser samma månad 2009. Noterbart är också att Arbetsförmedlingen Kultur sedan årsskiftet heter Arbetsförmedlingen Kultur Media, för att bättre spegla verksamheten.

”Mer kultur på SVT”
SVT har fått 35 miljoner extra för kulturprogram under året. Den 6 mars presenteras SVT:s nya satsning på kultur med Veckans föreställning. Varje lördag hela året lördagar klockan åtta sänds dans, teater, opera och musik från såväl svenska som internationella scener.