Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
28 september 2015 under Noterat | kommentera

Bibliotekens värde

Tobias Tobias

Screen Shot 2015-10-19 at 13.36.57

Hur mäter man värdet av bibliotek?

Vi är många som kan vittna om vad bibliotek för oss. Sådana berättelser studsar fint mot någon med liknande upplevelser, men sämre mot någon som inte kan identifiera sig med liknande bakgrund.

På diskussionen om skolbibliotekens värden på Bokmässan gick jag igenom den danska, uppmärksammade studien som presenterades i vintras. Den danska studien har i sin tur utgått ifrån en norsk avhandling som kom för flera år sedan.

Men om vi ska kika på den danska rapporten så menar utredarna att värdet av bibliotek uppgår till 6 miljarder kronor totalt. De utgår ifrån tre komponenter:

1) Kulturellt och socialt bidrag. Här mäter de ickebrukarvärden på samma sätt som bland annat jag varit med och gjort på olika sätt; se till exempel den här studien i Norrbotten. Vad är man beredd att betala för bibliotek? I ett scenario såvida motsatsen är nedläggning.

2) Kunskapsbidrag. Biblioteken är en av de viktigaste krafterna för att stimulera barns läsande utanför skoltid. Genom att förbättra barns läsförmåga bidrar biblioteken till en högre utbildningsnivå i samhället, vilket i sin tur påverkar produktivitet och BNP.

 

3) Digitaliseringsbidrag. Den här delen är på marginalen och syftar specifikt på kurser som bibliotek i Danmark lett för att utbilda de danska medborgarna för att hantera digitala miljöer.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas