Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
3 oktober 2014 under Noterat | kommentera

För- och nackdelar med nya kulturministern

Tobias Tobias

Alice Bah Kuhnke ny kulturminister, och ny i MP. Många är upprymda och jag också vid första tanken, men jag ser också en stor nackdel.

PLUS

Bah Kuhnke kommer senast som GD för Ungdomsstyrelsen. Det är bra. Det innebär förhoppningsvis ett uppdaterat perspektiv på hur kultur skapas och sprids, med allt vad det innebär för bibliotek, digitalisering, film, media, läsning — ja, egentligen allt. Kulturpolitikens viktigaste uppgift är också att arbeta med kultur och unga, eftersom kultur så tydligt är något som man lär sig (läsning o.d.) och behöver skapa förståelse för (s.k. förvärvad smak).

Ålder är förstås en siffra, men jag kan notera att Bah Kuhnke är den yngsta kulturministern sedan Wallström 1994. Wallström var då 40 år, Bah Kuhnke är 43 år i år. Att jämföra med Håkan Juholt som trots sin medelålder framför allt dyrkade Elvis Presley (läs Andres Lokkos kommentar).

Gissar att Bah Kuhnke — i alla fall till att börja med — kommer vara oerhört omtyckt av kultur- och  mediesektorn. Men enbart det räcker inte.

Förståelse för civilsamhället genom sina tidigare jobb på Sektor 3 och Fair Trade m.m.

Erfarenheten som uppväxt på landet (som jag själv). Det är viktigt för att förstå hur avlägsna kulturinstitutionerna är för alla utanför de större städerna. Framför allt syftar jag här på det mentala avståndet.

Erfarenhet från media kan förhoppningsvis innebära en bra analys av hur mediepolitiken bör utformas.

MINUS

Jag brukar säga att den viktigaste uppgiften för en kulturminister är att lyfta kulturområdet i konkurrens med övriga politikområden. För kulturministern innebär det inte minst inom regeringen. Här saknar Bah Kuhnke kontaktnät och gamla relationer. Framtiden får visa om hon kan övertyga Löfven och Andersson vad gäller pengar, liksom Fridolin och Romson vad gäller vilka krav som MP ska prioritera.

Risken blir härmed en snävare, navelskådande kulturpolitik.

Längre startsträcka för att sätta sig in i kulturpolitikens senaste reformer, bland annat samverkansmodellen.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas