Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
29 augusti 2014 under Noterat | 3 kommentarer

Här är kulturpolitiken

red red

post23264

Nu är det bara drygt två veckor kvar till valet. I de stora utfrågningarna och de mest medialt uppmärksammade debatterna har inte kulturpolitiken varit särskilt framträdande. I första hand syns den kanske i diskussioner om läsning kopplat till skolan.

Riksdagspartierna skulle kunna göra mer för att lyfta kulturfrågorna. Har någon politiker verkligen gått ut med emfas och visat att den vill bli nästa kulturminister?

För att underlätta lite för den kulturpolitiskt intresserade har vi nedan sammanställt några ingångar till den som vill fördjupa sig i kulturpolitiken på riksnivå. Kom gärna in med fler tips på fler källor som målar upp de större dragen i den kulturpolitiska diskussionen och kan lyfta kulturfrågorna på agendan.

Vad tycker riksdagspartierna i kulturpolitiken?

Tankesmedjan Timbro har analyserat i två rapporter visionerna för vad alliansen respektive oppositionen vill med kulturpolitiken.

Sveriges Radio har också inlett sin storsatsning på kulturpolitiska frågor inför valet. Läs mer och lyssna ikapp på serien “Kulturvalet”.

Uppdaterat 12 september 2014

En kommentar
 1. Lena Dramsvik skriver:

  Hej !
  Dags att göra kulturarbetarna till företagare men med en f-skattsedel som berättar att man är just kulturarbetare.

  Enhetlig moms inom kulturen och att alla omfattas av samma momssats. Moms från första kronan ger också avdragsrätt på moms.

  Konstnärerna kommer då att få en omsättning som redovisas på samma sätt som ”vanliga” företag. Det blir inte den snårighet som idag med 0. 6, 12 eller 25% moms. Det blir samma momssats oavsett vem som säljer ett konstnär och vad det är. Inte som idag att galleriet har 25% medan konstnären kan ha flera olika momssatser beroende vad, när och till vem.
  Man kan också jobba med ett speciellt grundavdrag för dom (oss) i kulturell näring – men det måste bli mer professionalism i det hela för att det skall bli just en näring !

  73 miljoner till ”Rådet för kulturella och kreativa näringar” gav inte ens en krusning på vattenytan.

  Ta tag i detta – NU !!!

 1. […] Kulturekonomi: Här är kulturpolitiken […]

 2. By Kulturekonomi | Så ser partierna på kulturarbetsmarknaden och europa on september 11, 2014 at 11 september 2014

  […] Här är kulturpolitiken […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas