Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
24 juni 2014 under Noterat | 2 kommentarer

Almedalen 2014

red red

almedalen2

På söndag startar Almedalsveckan detta valår och veckans cirka 3300 programpunkter innebär 1000 fler evenemang än förra året. Hittills har kulturpolitiken varit långt ifrån en valfråga men flera kulturpolitiska och kulturekonomiska frågor diskuteras och debatteras i Almedalen. Traditionsenligt lyfter vi fram några vi tycker är särskilt intressanta. Kommentera gärna och fyll på med dina tips!

För sjätte året i rad arrangerar Svensk Scenkonst, i samarbete med flera andra aktörer, en mängd intressanta seminarier under rubriken Kultur i Almedalen. Flera av programpunkterna berör kulturekonomiska frågor på olika sätt. Inte minst kulturens relation till andra sektorer och samhällsfunktioner. Exempelvis ett seminarium på temat ”kulturdriven innovation” om hur kulturen kan vara en samhällsresurs för utveckling av olika samhällsfunktioner. Relaterat till detta arrangerar Föreningen Svenska Tonsättare ett seminarium om hur musik och konst kan användas för att lösa olika samhällsutmaningar.

Mälardalsrådet arrangerar ett seminarium om stadsutveckling med kultur. Vid seminariet presenteras rapporten ”Stadsutveckling med samverkan”, framtagen av Volante Research, och en paneldiskussion med bland annat Rudolf Antoni från Fastighetsägarna (se tidigare samtal med Rudolf).  Lokal utveckling och stadsutveckling berörs även vid ett seminarium som Umeå arrangerar med utgångspunkt i kulturhuvudstadsåret. Hur kultur kan bidra till en mer attraktiv stad är även temat vid ett seminarium som arrangeras av bland annat Region Skåne. Även Nacka kommun arrangerar ett seminarium om stadsbyggnad med kultur och konst i förgrunden. Svensk Form arrangerar tillsammans med Sveriges arkitekter en heldag om design och arkitektur.

Den kulturella och kreativa sektorn är teman vid flera seminarier. Bland annat vid ett seminarium med fokus på filmnäringen som arrangeras av Malmö stad med fler. Musiksverige presenterar även ny statistik över musikbranschens omsättning och sysselsättning.

En del seminarier fokuserar på en diskussion om vad det innebär att kulturen allt oftare kopplas samman med andra samhällsfunktioner. Studieförbundet Sensus arrangerar en debatt om kulturens värde i en tid då deltagarkulturen växer sig starkare och om det innebär att kulturen får en högre relevans. Några forskningsfinansiärer, däribland Formas och Riksbankens jubileumsfond, arrangerar ett seminarium med rubriken ”Nyttig eller onyttig kultur?”.

En kommentar
  1. Susan Bolgar skriver:

    Kommer av olika anledningar inte att vara i Almedalen i år. Kommer du att gör någon ”best of”-lista efteråt? Vore kul med lite kommentarer kring programmet, som i år nästan känns övermäktigt.
    Trevlig sommar!

  1. […] Kulturekonomi: Almedalen 2014 […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas