Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
18 mars 2014 under Noterat | kommentera

Kulturnäringarna och kulturen

Tobias Tobias

Nivån på konst och kultur är inte sällan resultat av hur väl kulturnäringarna fungerar? Det gäller litteratur, musik och inte minst film.

Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, diskuterar detta på sin blogg:

”…svensk film mår bra men den svenska filmnäringen mår dåligt. Just nu finna inget tydligt problem för svensk film, men om den problematiska situationen för filmnäringen inte får en lösning så kommer det snart drabba svensk film. Näringen har inte råd att chansa, utveckla och våga – vilket är ett måste för att filmens innehåll ska hålla en hög kvalitet.”

Med filmnäringen menar hon, antar jag, framför allt filmproduktionsbolag.

Bakgrunden är hur och om ett nytt filmavtal ska tas fram. Om jag tolkar Serner rätt så menar hon att det är farligt om man bara stirrar på resultaten som finns där ute just nu, som kan vara ett resultat av både tillfälligheter och arbete som lagts ner många år tidigare.

Resonemanget är en bra illustration av det ömsesidiga samspelet mellan de olika lagren i kulturekonomins välbekanta cirkelsystem. Det är inte bara kulturnäringarna (produktionsbolagen) som är beroende av kärnan (kreatörerna). Kreatöerna har problem att förverkliga sina visioner och att kunna sprida sina verk utan hjälp av andra aktörer.

***

Läs mer:
Förhållandet mellan kreatörer och ”industri” (musikbranschen)
Att beskriva kultur- och kreativa näringarna

 

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas