Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
5 mars 2014 under Noterat | 1 kommentar

Jag tänker på Ukraina och Grekland

Tobias Tobias

Medan många filar på Creative Europe-ansökningar eller börjar fundera på nästa strukturfondsperiod, så pågår krig och uppror på andra, närliggande ställen.

Det kändes på så sätt som att verkligheten gjorde sig påmind i Aten för två veckor sedan. Då ägde EU-konferensen ”Financing Creativy” rum. Att det var just det temat och just i Aten väckte i sig en del frågetecken på förhand.

Jag var inte där själv, men vad jag har hört väcker ändå en del tankar kring kulturliv kontra struktur, och det nationella kontra internationella, och — kanske — det fattiga kontra rika eller i alla fall rikare.

Min medarbetare Johanna Skantze, nu på Volante Research, tidigare vd för Generator Sverige, var med i en panel. Hon filmade klippet ovan och mejlade nedan om vad som hände:

”Temat kändes speciellt redan från början med tanke på det skick den grekiska ekonomin – och samhället – befinner sig i. Det visade sig också vara en riktig magkänsla. Den grekiske kulturministern hade inte mer än inlett sitt invigningstal innan det började bli oroligt i den fullsatta salen. Några minuter senare kom den första (hån)skrattsalvan, människor klappade i händerna och sedan, skrika rakt ut i salen. Kulturministern skrek tillbaka, ursinnig. I tumultet lyckades jag av den unga tjejen bredvid mig förstå att reaktionen satts igång av att ministern talat om att ”den grekiska ekonomin är på god väg att återhämta sig” och att ”kulturen kan bidra till tillväxt”. Jag förstår att detta för kulturrepresentanterna i salen uppfattas som ett hån i ett land där den öppna arbetslösheten ligger runt 35% och där människor har det svårt. Hur länge kaoset pågick har jag svårt att bedöma, länge var det i alla fall och jag blev djupt berörd. Det verkade det dock inte som någon av EU-byråkraterna blev eftersom konferensen sedan fortsatte som om ingenting hade hänt. Det gör mig beklämd och ledsen och får mig att undra: hur kan det bli bättre än såhär?”

Ofta rör vi oss i sfärer som fungerar som ekokammare. Det är sällan sfärerna kolliderar som i det här fallet. I bästa fall leder det till tankeställare, i sämsta fall fortsätter alla på olika nivåer utan att aldrig mötas.

***

Läs även vårt samtal med Rasmus Wiinstedt Tscherning som var moderator vid konferensen i Aten.

  1. […] Jag tänker på Ukraina och Grekland […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas