Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
13 februari 2014 under Noterat | kommentera

Ledarskap

Tobias Tobias

I Storbritannien har ett partnerskap och en webbplats nyligen lanserats. Sajten, thecreativeindustries.co.uk, är inte märkvärdig i sig, men vad vi i Sverige kan lära oss av är hur man tar ett ledarskap i en fråga.

Ett behov finns onekligen just nu i Storbritannien, där tidigare och omtalade satsningar drabbats av stora nedskärningar, inte minst för att alla regionala utvecklingskontor lagts ner.

Men ändå.

En vilja att gå vidare, trots allt, pekas ut här. 19 organisationer, såväl branschorganisationer  som myndigheter och andra offentliga organisationer står bakom. Här finns Arts Council, British Council, kulturdepartementet, handels- och näringsdepartementet, och branschorganisationer för bland annat film, mode och musik. Sajten innehåller bland annat statistik, fallstudier, nyheter och kontaktuppgifter till nyckelpersoner.

Jag lunchade häromveckan med Robert Nilsson på Kulturdepartementet och han säger i vårt samtal här på Kulturekonomi att ”KKN-frågorna definitivt inte (är) någon dagsslända”, utan pratar om hur att diskussionen fått fäste i myndighetsstrukturer och i europeiska sammanhang.

Det är bra, men många skulle behövt höra detta för ett år sedan, och för två år sedan, framför allt för tre år sedan. Det är inte Roberts fel och jag förstår att frågan blev politisk och personlig och komplicerades av att en ny näringsminister i Annie Lööf tillträdde, och som inte bara ville ärva sin företrädares agenda.

Ett glapp uppstod. Ni kanske minns att jag och Emma i en debattartikel mot slutet av handlingsplanen, pekade på att just ledarskap i frågan saknades, då det inte fanns någon information — eller berättelse — om vad som skulle ända efteråt. Som någon projektledare konstaterade: ”Vi hade behövt (repliken på debattartikeln) innan alla budgetar för nästa år var satta.”

Min poäng är bara att egentligen krävs väldigt lite för att bidra till energi för många.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas