Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
19 september 2013 under Noterat | kommentera

Demokratisk vs elitistisk kultur

Emma Emma

Fick en standardfråga av en journalist från min första arbetsplats, Upsala Nya Tidning, i dag: hur kommer det sig att svenska företagsledare är så obildade och ointresserade av konst och kultur jämfört med exempelvis franska företagsledare?

Samma fråga har jag fått hundratals gånger de senaste decennierna. Och alltid har jag svarat likadant:

Att jag för det första inte vet om det stämmer. Är verkligen franska företagsledare så bildade och intresserade av konst och kultur? När jag frågar mina franska kollegor tycker de att det är skrattretande. Deras erfarenheter är helt annorlunda. Och att det skulle vara någon större skillnad får man ju inte intrycket av om man till exempel läser boken ”J’ai fait HEC et je m’en excuse”, om kulturen vid Frankrikes främsta handelshögskola, École des HEC.

Sedan brukar jag påpeka att det däremot finns en stor skillnad mellan Sverige och Frankrike – och det är i själva kulturdeltagandet. Gemene svensk deltar mer aktivt i kulturlivet än gemene fransk. Kulturen är helt enkelt mer demokratisk här, vilket skulle kunna vara en förklaring till att svenska företagsledare inte är så intresserade av den. Kulturen är helt enkelt inte tillräckligt elitistisk, vilket jag personligen tycker är bra!

Så för min del är det inte enbart negativt att svenska företagsledare är mer intresserade av kappsegling och jakt än av konst och kultur.

Tyvärr är det ju sällan vad journalisterna vill höra, så de brukar aldrig referera mina svar.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas