Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 september 2013 under Noterat | kommentera

Genus Makeover

Emma Emma

Dagens snackis är artikeln i New York Times som berättar om hur Harvard Business School (HBS) har gjort en genus makeover.

Sedan ett par år tillbaka har HBS arbetat konsekvent med att synliggöra strukturerna och ändra kulturen. Och de har – förstås – mött ett enormt motstånd bland såväl studenter som fakultet. Men ändå orkat, vilket bland annat lett till att de nu har utjämnat betygsskillnaderna.

Innan presterade visserligen tjejerna bättre på tentor, men killarna fick mycket högre betyg i sal. Killarna hördes, sågs och tog för sig. Men efter det att pedagogiken förändrats och fallstudierna blivit färre, och tjejerna tränats att ta mer plats samtidigt som lärarna gjorts medvetna om sin skeva betygssättning, bland annat genom att man plockat in stenografer i sal (!), har det alltså blivit bättre.

Något liknande skulle vi förstås behöva göra på Handels. Vi är nog inte ens medvetna om problemen. Ta till exempel det här med projektarbeten i grupp, som vi har mängder av. Forskning pekar på att grupparbeten stressar tjejer, medan killar tvärtom blir lugnare av dem. Sådant borde vi förstås ta till oss.

Liksom en massa annat. Att vi har ett problem med jämställdhet är det förstås ingen som sticker under stol med. Andelen kvinnor på vår kandidatutbildning i Stockholm är snart nere på samma låga nivå som för tjugo år sedan, trots att kvinnor generellt har bättre betyg. Vi lockar alltså inte längre de bästa.

Likaså är det förstås ett problem att den kvinnliga fakulteten är så liten. Sist jag räknade var vi 13 % kvinnor som hade anställning som fakultet. Det är till och med sämre än HBS. Och det betyder också att man kan gå en hel utbildning och inte möta en enda kvinna som kursansvarig, vilket är katastrof!

Jag skulle kunna fortsätta i evigheter. Häromdagen bad jag till exempel mina studenter att tänka på en ledare, och varenda en (100 %) tänkte på en man.

Låt oss därför hoppas att HBS sätter en standard, som gör att fler handelshögskolor vågar och orkar göra en genus makeover!

Själv tänkte jag på genus även i går kväll, på Absolut Dans på Dansens Hus. Det första man kunde konstatera var att det var en väldigt skev könsfördelning och en otrolig mängd män på scen. Det andra var att det var superintressant att se de unga kvinnorna, bland annat Tove Sahlin, som syns på en lånad (snodd?) bild från Dansens Hus här ovan.

Vad som var slående var att de inte gjorde några klassiska dansföreställningar, utan istället verkade ifrågasätta hela grejen. Är inte det intressant?

Det slår mig att det kanske är precis det som sker också på Handels. Istället för att gå in i den manliga strukturen, väljer tjejerna helt enkelt att göra något annat. Ifrågasätta hela grejen, helt enkelt. Ungefär som de unga kvinnliga koreograferna.

Det känns hoppfullt – och frågan är om det inte är en mer framkomlig väg än den som min generation har vandrat, där vi har försökt att slå sönder de manliga strukturerna, utan att lyckas. Det är nog bättre att skapa alternativ!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas