Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
3 september 2013 under Noterat | kommentera

Kevin Spacey om framtidens modell för tv och film

Tobias Tobias

Kevin Spacey är förstås en fantastisk skådespelare. Han är också en lysande talare — jag har hört honom själv hålla igång i en dryg timme under en konferens i London — och här beskriver han varför Nexflix-modellen för tv-serien ”House of cards” var rätt val.

Till att börja med: Har ni inte sett ”House of cards” så gör det. Bästa tv-serien som jag sett senaste året.

Det som brukar framhållas med den tv-serien är att det är onlinedistributören Netflix som tagit fram den utifrån den data som de har om sina prenumeranter och tittare, och som med ensamrätt sänder den. Alltså, tv-serien sänds inte via en tv-kanal, utan strömmas via en nättjänst (som du kan koppla enkelt till tv:n, men det är en annan sak).

Det speciella har också varit att tv-serien inte sänts eller släppts med ett avsnitt i taget, utan tillgängliggjordes med alla avsnitt samtidigt. Just så som de flesta trots allt börjat konsumera tv-serier, antingen med hjälp av dvd-boxar (jag minns första säsongen av ”24”) eller piratnedladdning. Som Kevin Spacey pekar på utifrån framgången med denna modell: ”Publiken vill ha kontrollen.”

Kevin Spacey spelar huvudrollen i ”House of cards”. Vad han gjorde på filmfestivalen i Edinburgh var att ge ett annat perspektiv på Netflix-distributionen, nämligen konstnären eller skaparens. Han berättar hur han, regissören David Fincher och manusförfattaren Beau Willimon först gick till de stora tv-kanalerna.

Två intressanta detaljer: Det var alltså inte Netflix som ”tog fram”, utan snarare tackade ja. Men från ett större perspektiv är det intressant hur han lyfter fram betydelsen som Netflix innebar för den konstnärliga friheten. I USA är nämligen modellen att först göra en pilot och sedan se hur den går. Av 113 piloter  förra året, så sändes 35 på tv och 13 fick fortsätta.

Spacey, Fincher och Willimon ville inte göra en pilot och trycka in för mycket i den. De ville få berätta sin historia långsamt och med alla lager som ryms i den.

I sin presentationen — nedan är bara en sammanfattning — går Spacey också till angrepp på vad som är en film. Som om tv-serien i tolv avsnitt vore mindre värd.

 

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas