Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
27 augusti 2013 under Noterat | kommentera

Drömmen om Alexandria

Emma Emma

I kväll var det dags för lansering av Per Strömbäcks bok Drömmen om Alexandria. Den digitala distributionens dilemma.

Jag tyckte mycket om boken. Den sätter fingret på något viktigt, nämligen att det är svårt för skaparna att få betalt och därmed svårt att få till en långsiktigt hållbar ekonomi i den digitala världen. Per kallar det för en konflikt mellan skapande och spridning och menar bland annat att vi fokuserar för mycket på tillgängliggörande, och för lite på att skapa exklusivitet. Det känns som viktigt att ha med sig bland annat i kulturpolitiken!

Kostnaden för skapande ligger fortfarande på de gamla analoga systemen samtidigt som den digitala distributionen har utarmat dem. Därmed finns det ingen som betalar för skapandet.

Lösningen är jag inte riktigt lika säker på. Per föreslår ett slags mellanhandsalternativ, där de som distribuerar kulturen också måste börja betala för skapandet av den – tillsammans med det offentliga. Det låter bra, men jag är fortfarande inte helt säker på hur det ska gå till i praktiken. Däremot delar jag helt principargumentet.

Det gjorde däremot inte alla på Timbro, utan där verkade många tro att det kommer att växa fram alternativ av sig självt, som börjar betala tillbaka och att man också kan sätta sin tilltro till finansieringsformer som crowdfunding. Riktigt så optimistisk är inte jag, även om jag applåderar sådana initiativ.

Annars tyckte jag nog att det bästa med boken och kvällen var att ämnet digitalisering för första gången kändes tillgängligt! Det är trots allt bokens allra största gärning.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas