Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
7 augusti 2013 under Noterat | kommentera

Att kasta sten i glashus

Emma Emma

Jag har ju gnällt lite över självförhärligande sommarpratare förut och grämt mig över att de som kommit från näringslivet varit så platta och fulla av floskler.

Som tur var kom Daniel Sachs och bröt trenden. Äntligen någon som visade att man kan vara både bildad och samhällsengagerad – och samtidigt vara affärsman! Jag blir så GLAD!!!

Daniel sa mycket klokt. Själv fastnade jag bland annat för tankarna om hur vi i Sverige är dåliga på att ta vår roll som européer på allvar. Vi tar så mycket för givet och glömmer att vi måste värna om demokrati, frihet, öppenhet och fred – och bekämpa nationalism och främlingsfientlighet!

Och här måste näringslivet förstås vara med. Det ligger, som Daniel kallade det, i näringslivets ”långsiktiga egenintresse”.

Om det är något vi behöver är det dessutom kapitalister som förändrar kapitalismen inifrån, som ”kastar sten i glashus”, som Daniel uttryckte det så bra.

Här kände jag förstås igen mig. Jag får ofta frågan hur jag, som är så kritisk, kan arbeta på Handelshögskolan och skriva i Dagens Industri. Men det är ju precis därför. Jag tror, i likhet med Daniel, att det är mycket bättre att försöka förändra system inifrån; att kasta sten i glashus, helt enkelt!

Tyvärr verkar inte alla tänka så. Många anpassar sig till, istället för att försöka förändra systemen. Det är så synd. Jag tror verkligen att vi behöver fler affärsmän som Daniel, inte minst för att näringslivet är en så viktig del av samhället och kan bidra till att skapa positiva förändringar.

Daniel pratade också om konsten, vilket kändes självklart, dels med tanke på all kulturell verksamhet som Proventus bedriver och engagerar sig i. Dels för att Daniel också privat har en massa engagemang i kulturen, bland annat som ordförande i Dramaten och Framtidsgenerationen, som han också berättade om.

Återigen vill jag applådera. Det är just den här typen av bildade och engagerade personer från näringslivet som vi behöver höra som sommarpratare. De hjälper till att upprätta förtroende för näringslivet, vilket verkligen behövs! Och de inspirerar unga människor som både vill bli företagare och förbättra samhället, vilket, enligt min erfarenhet, många unga vill!

Just det sistnämnda har jag haft anledning att fundera över. Jag har de senaste åren mött många unga, duktiga gymnasister, inte minst kvinnor, men också män, som tvekar att söka till traditionella ekonomutbildningar. Visserligen är de intresserade av ekonomi, men de är också intresserade av samhällsfrågor generellt, av internationella relationer, hållbarhet och humaniora. Och de perspektiven tycker de – med all rätt – saknas i de traditionella ekonomiutbildningarna.

De vill inte bli några enkelspåriga, egoistiska affärsmän, som inte ser utanför sitt eget företag. De vill bli företagare och förändra världen!

För mig var det inte minst till alla dem som Daniel pratade. Tack!

PS Extra roligt var att programmet efteråt skapade sådan diskussion. En halvan av vänskapskretsen tyckte att det var helt oproblematiserat framför allt vad gäller klass – och kön, och sådant. Andra halvan, främst från Handels, tyckte att det var modigt att Daniel vågade sticka ut. Som alltid beror tolkningen förstås på referensramar.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas