Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
3 augusti 2013 under Noterat | 4 kommentarer

I Kansas hatar man kreativitet – del III

Emma Emma

Finn ett fel! Eller åtminstone något ovanligt med den här bilden:

Just det: en demokrat från Kansas.

Kansas, med några undantag, är annars väldigt republikanskt. I skolvalet på sonens skola röstade exempelvis 739 elever på republikanerna och en (1) på demokraterna. Fast de flesta var nog i praktiken Tea Party-anhängare. Mitt Romney gillade de inte alls, eftersom han ansågs vara alldeles för vänster. Däremot gillade de Sarah Palin och Ron Paul.

I sonens värdfamilj tyckte de dessutom att man borde skjuta alla demokrater. De ansågs inte ha någon rätt att leva.

Fina demokratiska värderingar, eller hur? I USA. År 2013.

Ärligt talat skulle jag nog lika gärna ha kunnat skicka sonen till Nordkorea ett år. Så illa var det.

Jag tycker faktiskt att vi pratar alldeles för lite om det här; om den här sidan av USA och det totala dödläge som landet som helhet befinner sig i, på grund av den enorma polarisering som finns mellan de som strävar framåt och de som, likt Kansas, strävar bakåt.

Jag tycker också att vi pratar alldeles för lite om den kristna fundamentalismen. Det är ju ett evigt tjatande om fundamentalistiska muslimer, men de kristna fundamentalisterna är inte ett uns bättre. Verkligen inte.

Och jag tycker framför allt att vi pratar alldeles för lite om att de konservativa krafter som vuxit sig så starka på platser som Kansas, växer sig allt starkare här på hemmaplan också.

Själv vill jag bara skrika:

Vakna upp, ser ni att en ny konservatism är på väg att växa fram?

Det räcker ju med att läsa kommentarsfält eller, för den delen, vara kvinna och krönikör. Det är inte enbart i Kansas som de här otäcka krafterna tar allt större plats: anti-feminismen, främlingsfientligheten, anti-progressiviteten. Och vi börjar också se allt större värderingsklyftor växa fram även här. Sverigedemokraternas framväxt är ett tydligt tecken på det!

Efter att ha besökt Kansas, är jag livrädd för det! LIVRÄDD! Jag ser den framväxande konservatismen som ett gigantiskt hot!

Och jag är framför allt rädd för att det kan gå snabbt här också. I Kansas sägs det ha gått på cirka tjugo år. Fram till 1990-talet var Kansas en relativt progressiv stat. Sedan slog det plötsligt om och Kansas blev extremt konservativt.

Hur kunde det gå så snabbt? Vad hände? Och vad kan vi lära?

I den hyllade boken av Thomas Frank, ”What’s the Matter with Kansas?”, ges en del förklaringar.

Hans huvudtes är att det ekonomiska har kommit i skymundan bakom det kulturella. Det är alltså en förskjutning från det ekonomiska till det kulturella (vilket är intressant om man som vi sysslar med kulturekonomi).

För en relativt fattig, och allt fattigare, religiös Kansan vore det ekonomiskt mycket vettigare att rösta demokratiskt. Men hen röstar ändå republikanskt – av kulturella skäl. Republikanerna, och senare Tea Party-rörelsen, har varit mycket skickligare på att adressera värderingar.

Precis som Sverigedemokraterna.

Fast hur ser värderingarna egentligen ut? I Franks värld handlar det mycket om ett slags anti-elitism, och det är lätt att se såväl i Kansas som i de svenska kommentatorsfälten. Men är det inte en anti-elitism som också är konservativ, som tycker att ”det var bättre förr”, när den vite, västerländske mannen fortfarande hade makten? Det är således inte en anti-elitism i verklig bemärkelse, utan snarare en rörelse som är anti-liberal. Så uppfattar jag den i alla fall.

Det är lika intressant som läskigt. Och för första gången tänker jag att det är viktigare än någonsin att försvara det kreativa samhället, som bygger på mångfald och skapar progression.

Kreativitet som motsats och motkraft till konservatism, det kan jag försvara!

2 kommentarer
 1. Peter skriver:

  Är givetvis demokrat men kan inte låta bli att fascineras av republikanerna och dess idéer. Framför allt dragningskraften i dessa ’enkla’ (ur mitt tycke) idéer och ideal. Kan bli sittande framför Fox News i timmar och bara lyssna på hur de resonerar och försvarar något som man många gånger tycker är helt omöjligt att försvara logisk (och tänker många gånger ’hur korkad kan man vara! Går folk värkligen på detta?’). För min dotter har det varit lite problematiskt då samtliga hennes amerikanska kamrater har varit republikaner och det skulle vara otänkbart att framföra en demokratiskt ståndpunkt. Hur hantera din son det? Kunde/våga din son vara öppen med sina ståndpunkter? Är det inte svårt att ’värja’ sig från inflytande av politiska uppfattningar under en längre tid(speciell när man är ung)? Konstaterar att min dotter säger sig vara stark demokrat men att det har smugits sig in republikanska tankar och ståndpunkter utan att hon är medveten om detta.
  Visst kan Sverigedemokraterna vara ett hot men vi är ändå milsvid från den oförsonliga amerikanska polariseringen mellan demokrater och republikaner. Men jag har tolkat den starka polariseringen som en rekyl (dödsryck) från ett samhälle som desperat försöker hålla kvar i gamla föråldrade ideal som inte längre är relevanta och som inom sin tid kommer blekna och demokratiseras.

 2. Emma Emma skriver:

  Tack Peter! Visst är det lätt att påverkas som ung – och jag vet verkligen inte vad som är bäst. Min son stod emot och försökte nog t o m omvända en och annan klasskamrat, vilket resulterade i att han blev utfryst, trakasserad och kallad kommunist. Det tog hårt på hans psyke.
  Din dotters strategi kanske är hälsosammare och jag tänker att det är lätt att dras med av kompisarna när man växer upp, men att man ändå brukar hitta tillbaka till sina värderingar till slut.
  Hon gör det säkert.
  Och självklart har du rätt, vi är långt ifrån den polarisering som syns i USA. Jag är nog lite överkänslig mot allt som har minsta likhet med Kansas just nu. Det var en traumatisk upplevelse, mest för sonen, förstås, men även för hans mamma.

 1. By “Liberal nutjob” | I'll be glorious. on augusti 5, 2013 at 5 augusti 2013

  […] had reason to think about it today, when I read a blog post by Emma Stenström, former Dean of Undergraduate Studies at my university, and also a fabulous […]

 2. By Kulturekonomi | I Kansas hatar man kreativitet – del IV on augusti 29, 2013 at 29 augusti 2013

  […] I Kansas hatar man kreativitet del I I Kansas hatar man kreativitet del II I Kansas hatar man kreativitet del III. […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas