Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
25 juli 2013 under Noterat | 4 kommentarer

Bästa & sämsta sommarprogram 2013

Emma Emma

Sommar i P1 är ju en kulturinstitution. Och många av sommarpratarna har också något slags anknytning till kulturekonomi, vare sig de är kulturskapare eller entreprenörer.

Tyvärr är många också rätt outhärdliga att lyssna på. I år tycker jag nästan att det har varit värre än vanligt; maken till självförhärligande har väl aldrig hörts.

Snälla P1, kan ni inte till nästa år fixa fram redaktörer som kan sätta stopp för detta eviga självförhärligande och skrytande?

Fast det finns förstås undantag. Min favorit hittills (men då har jag inte hört alla) är Liv Strömquist. Attans vad bra hon var! Jag älskar sommarpratare som tar ett specifikt och oväntat ämne, i Livs fall mens, och sedan blandar egna erfarenheter med ordentlig research. Efter att ha lyssnat på hennes program har man lärt sig en massa och framför allt har mensvärken äntligen fått mening! Att det skulle ta så lång tid (37 år, i mitt fall) är helt absurt!

Dessutom bjöd Liv Strömquist på en bra betraktelse av skam och skapande. Hennes tes är att man måste övervinna skammen för att kunna skapa. Det ligger det nog mycket i, även om skammen kan komma med full kraft efteråt. Själv lider jag ju till exempel mycket av min, som jag har berättat om förut, ”scenskam”, d v s den skam som kommer efter ett framträdande, en föreläsning eller publiceringen av en text. Tyvärr vet jag att jag är långt ifrån ensam om det.

Likaså gillade jag Liv Strömquist tankar om vikten av stöd för att kunna skapa. Har man som hon, och som jag, och säkert som många andra, en ”inre Laila Bagge”, som kritiserar allt man gör, behöver man inte mer kritik, utan snarare stöd, för att utvecklas.

Andra sommarpratare som jag har gillat i år är Kristian Gidlund och Maria Sveland, Malik Bendjelloul och Filip Hammar; alla bra berättare med viktiga budskap!

Men många har jag ännu inte hört, så tipsa gärna! Vem tyckte du var bäst? Och sämst?

Sämst so far var de som jag blev besvikna på; de som jag hade sett fram emot – och verkligen ville gilla! Som Niklas Zennström. Varför måste det alltid bli så fullt av floskler och så förutsägbart när det handlar om entreprenörskap? Kan någon förklara det?

En besvikelse var också Carolina Neurath. Jag gillar det hon skriver så jag hade höga förväntningar, men jag blev besviken. Varför lägga sådan tonvikt vid de egna prestationerna, för att inte tala om utseendet, och så lite vid strukturerna i samhället? Jag trodde faktiskt att hon var klokare än så.

Över huvud taget kan man undra om det finns något slags ”Anti-svenskt-näringsliv”, som ligger bakom Sommar? Sällan framstår nämligen näringslivsmänniskor som så korkade och endimensionella som i Sommar. Vad beror det på?

Krävs det att man är full av floskler, förutsägbar, självcentrerad och blind för strukturer, för att lyckas i näringslivet? Man kan ibland undra.

Men än finns det hopp. 7 augusti pratar till exempel min kompis Daniel Sachs, som till vardags är vd för Proventus, styrelseordförande för Dramaten och mycket mer – och han är allt annat än det ovanstående. I alla fall i verkliga livet, och jag hoppas innerligt att han förblir det i Sommar. Annars börjar jag på allvar tro på något slags konspirationsteori..;-)

2 kommentarer
 1. Markus skriver:

  Entreprenörskap. Vad är egentligen entreprenörskap? Vad är ett bra entreprenörskap? Ibland talas det om Svenskt näringsliv och entreprenörer som om det vore av en annan värld är resten av samhället. Som att det fanns ett riktigt samhälle och så det nödvändigt onda näringslivet.
  Om Nicklas Zennströms respektive Carolina Neuraths sommar var floskler och klichéer så är i så fall entreprenörskap och näringslivet i sin helhet bara floskler och klichéer.
  Men det är okej.
  Livet som företagare är att bejaka jargongen, gå in i rollen och spela spelet.
  Samtidigt. Det är dessa floskler och klichéer som sätter mat på allas våra tallrikar i detta land. Utan exporten av skog, råvaror och mer eller mindre förädlade verktyg och maskiner hade Sverige i jämförelse inte kommit längre än Bulgarien eller Rumänien.
  Vi skall vara tacksamma för att vissa människor offrar sig och väljer att spela det ibland så evinnerligt enformiga spelet. Att sedan som spelare i detta spel få höra två väldigt framgångsrika människor, en entreprenör och en mycket duktig journalist, berätta om sina resor och erfarenheter var både uppfriskande, hoppingivande och framför allt roligt att höra.

  Kulturföraktet för näringslivet är inte bara en livsfarlig parasit i Sverige utan även ett naivt ställingstagande som grundar sig på missuppfattningen att det finns två Sverige. Ett på riktigt och ett annat, där affärer och närlingsliv verkar.
  Det är precis tvärtom. Det är pga att vi i Sverige har så fantastiska människor som bl a Zennström vi alla kan äta som vi äter, bo som vi bor och leva gott i allmänhet. Han får gärna berätta om detta i radio. Det har han väl förtjänat.

 2. Emma Emma skriver:

  Hej Markus!

  Jag håller helt med dig om att företagande är viktigt! Annars skulle jag nog ha valt en annan arbetsplats…;-)

  Och jag har också allra största förtroende för Niklas Zennström som entreprenör. Absolut.

  Däremot tycker jag att det är tråkigt att berättelserna om det spännande livet som företagare ofta blir så platta. Det grämer mig, eftersom det spär på det kulturförakt gentemot näringslivet som både du och jag är rädda för!

  Jag skulle verkligen önska att det kom sommarpratare från näringslivet som gjorde precis tvärtom; som vände upp och ned på alla fördomar och som gjorde att fler blev intresserade av företagande och svenskt näringsliv!

 1. By Kulturekonomi | Att kasta sten i glashus on augusti 7, 2013 at 7 augusti 2013

  […] hatar man kreativitet – del IIIPeter om I Kansas hatar man kreativitet – del IIIEmma om Bästa & sämsta sommarprogram 2013Markus om Bästa & sämsta sommarprogram […]

 2. By Kulturekonomi | Röst – framtidens media? on augusti 25, 2013 at 25 augusti 2013

  […] ska jag ska ta tillbaka mitt dissande av årets sommarprogram. Det är nämligen svårt att göra röstmedia. Väldigt […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas