Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
14 juli 2013 under Noterat | 1 kommentar

I Kansas hatar man kreativitet – del I

Emma Emma

Årets mest chockartade upplevelse var ett besök i Wichita, Kansas. Samma stad som Dorothy i ”The Wizard of Oz” kommer ifrån – och längtar tillbaka till.

Det gör inte jag – och än mindre gör sonen det, efter att ha tillbringat ett läsår där.

Ärligt talat är Wichita, Kansas nog den värsta plats jag någonsin har besökt. FÖRFÄRLIG!

Och ändå är den så intressant att jag faktiskt rekommenderar alla att åka dit; till exempel Tobias, som alldeles nyligen undrade vart han skulle åka härnäst.

Mitt tips: åk till Wichita, Kansas!

Inte minst för att det ställer alla föreställningar på ända. Som att det till exempel alltid finns något slags ”kreativ klass”, som älskar sådant vi gillar på Södermalm i Stockholm.

Det gör det inte i Wichita, Kansas.

Tvärtom. De hatar precis det som vi älskar. HATAR!

Ett exempel: några entusiaster, som säkert har läst in sig på Richard Floridas teorier, har rustat den gamla stadskärnan i Wichita och försökt skapa ett ”creative downtown”.

Resultatet har blivit en av de vackraste platser jag någonsin har besökt, med gamla, varsamt renoverade industribyggnader, en flod som flyter genom staden, monument över ursprungsbefolkningen, ett museum, en teater, ett par kaféer och krogar, en pilates- och yogastudio och annat som hör en sådan ”kreativ” plats till. En oas i en stad som annars mest består av motorvägar, snabbmatskedjor, skjutbanor och kyrkor.

Det är bara en sak som saknas: FOLK!

När vi var där, såg vi inte en enda människa. Vi var helt ensamma på gatorna, och sonen säger att det var samma sak varenda gång han var där: helt folktomt.

Familjen han bodde hos, som nog kan anses vara rätt representativa för befolkningen i Wichita, avskydde platsen. I deras ögon symboliserade den allt det som de föraktar och förkastar: konst, kultur, medier, högre utbildning, miljömedvetenhet, samvaro utanför familjen, kaffe, alkohol, underhållning, urbanisering, nytänkande, etc.

Och de är förstås långt ifrån ensamma, vilket är vad som gör det intressant. Stora delar av världen, och inte minst USA, resonerar likadant. Kreativitet är inte alls något positivt, utan tvärtom. Kreativitet hotar de traditionella värderingar, som man till varje pris vill bevara.

Ja, det är faktiskt fascinerande hur dåligt många av de teorier vi i vanliga fall refererar till passar in i Kansas, och på liknande ställen.

Så även om jag starkt skulle avråda dig från att skicka din tonåring dit ett år, rekommenderar jag dig ändå att göra ett besök i Wichita, Kansas. Det är nämligen oerhört lärorikt att möta anti-kreativiteten!

  1. By Kulturekonomi | I Kansas hatar man kreativitet del IV on augusti 29, 2013 at 29 augusti 2013

    […] I Kansas hatar man kreativitet del I I Kansas hatar man kreativitet del II I Kansas hatar man kreativitet del III. […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas