Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
31 maj 2013 under Noterat | kommentera

Mälartinget 2013

red red

Igår, på Uppsala Konsert & Kongress, samlades 250 deltagare vid Mälartinget som i år hade temat kreativa näringar. Bakom tinget står Mälardalsrådet som är en storregional mötesplats för de fem länen i Stockholm-Mälarregionen.

Tobias Nielsén presenterade en ny rapport från Volante, ”Kreativa krafter: Stockholm-Mälarregionen”, med statistik över den kulturella och kreativa sektorn i regionen och talade om varför denna sektor är viktig. Efter Tobias följde ett block om tjänstedesign där Claes Frössén från Svid, Elin Ankerblad från Doberman och Rickard Bracken från Handisam deltog. Särskilt intressant var det att höra hur Doberman arbetat med en designprocess vid Sahlgrenska sjukhuset för att utveckla sjuksköterskornas rond. Elin talade om hur de enligt designmetodik involverar de som ska använda tjänsten i utvecklingsprocessen. Att först identifiera behoven och sedan lösningen/produkten/tjänsten kan låta självklart men det är alltför sällan så det går till.

Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth talade efter lunch om arbetet med regeringens handlingsplan och de kulturella och kreativa näringarna ur ett europeiskt perspektiv. Hon nämnde att efter handlingsplanen går arbetet med de kulturella och kreativa näringarna in i det ordinarie näringslivsarbetet. Angående sitt arv som minister sa hon att ”Den viktigaste kulturreformen under min tid är inte samverkansmodellen, utan Skapande skola.”

På eftermiddagen hölls ett block om dialogprocesser i samhällsplaneringen. Det vill säga om olika metoder för att involvera medborgare i stadsutvecklingen. Dagen avslutades med ett perspektiv om vad nästa steg är där bland annat Annette Mattsson från Filmregion Stockholm-Mälardalen och Johanna Skantze från Generator talade.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas