Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
13 december 2012 under Noterat | kommentera

Den bästa politiken för kulturella och kreativa näringar?

Tobias Tobias

Men vad ska man göra? Jag har fått frågan flera gånger från politiker som verkar tycka att det här med kulturella och kreativa näringar faktiskt har potential, men som inte vet hur den inställningen ska överföras i konkret politik.

Ibland möts man av ett annat svar som då kommer automatiskt: vi har ingen branschspecifik politik. Som givetvis aldrig stämmer. Det finns en rad olika insatser för olika sektorer.

Men vad det svaret handlar om är att generella insatser för företagande är fullgott — och viss sanning finns där: en bra (om än uppdaterad) småföretagarpolitik räcker långt. Men det finns fler möjligheter som krävs specifika åtgärder. Många blandar ihop satsningar med stöd i form av bidrag, men det finns andra — ibland bättre — insatser.

En sådan åtgärd var att ta bort den dubbelbeskattning på appar som drabbade svenska bolag. Ett till förslag lyftes på DN Debatt häromdagen av EU-kommissionens vice ordförande Neelie Kroes och Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP): stoppa straffskatten på digitala medier. Det handlar till exempel om att en bok säljs med 6 procent moms medan en ebok med 25 procent.

Problemet som alltid med sådana här åtgärder är att motivera varför vissa produkter ska gynnas av lägre momssatser. Den sänkta restaurangmomsen kan man ju till exempel fråga sig vad den ledde till… och musikbolagen har i snart tio år argumenterat för att musik borde säljas med 6 procent moms. (Tidigare handlade det om moms på skivor, men idag skulle — gissar jag — strömmad eller nedladdad musik inkluderas som ”digitala medier”, apropå debattartikeln.)

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas