Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
30 november 2012 under Noterat | 1 kommentar

Ministrarna svarar (men tack vare oss)

Tobias Tobias

Idag publicerar näringsminister Annie Lööf och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth en replik på SvD Brännpunkt till min och Emmas debattartikel. Vi skrev om ett snöpligt slut för handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar och generaliserade till behovet av en moderniserad syn på företagande.

De borde egentligen tacka oss.

För utan vår provokation hade vi kanske aldrig fått visionen om en fortsättning uttryckt så här. Jag känner förstås till allt det som nämns i ministrarnas replik, men hur allt hänger samman har sådana som jag bara kunnat tolka och försöka tyda. Någon fortsättningsplan har inte kommunicerats.

Det kanske låter som ett kommunikationsproblem, men är allvarligare än så eftersom det handlar om symboliskt ledarskap. Ett symboliskt ledarskap av den typen som sker när ministrarna — för första gången? — skriver ihop om de här frågorna. Så först nu är fortsättningen skapad, oavsett om den funnits på ett skisspapper eller inte. Jag har inte läst något på papper kring en sammanhållen strategi (och jag tror att jag läser allt som kommuniceras offentligt i frågan).

Men hur mycket är efterhandskonstruktion? En del förstås. Att nämna EU:s idéprogram Kreativa Europa har ingenting med svenska regeringen att göra, som knappast applåderat denna utökning av budgeten. Jag vet att vissa retat sig på detta.

Oavsett är jag nöjd med vad vi åstadkommit: att få höra regeringen peka ut en riktning. Många — inte minst runt om i landet — har undrat och har behövt få bekräftade att vad de ägnat energi och resurser på de senaste åren inte har varit förgäves eller för den delen fel.

Uppdatering: Men som Jenny Nilsson, kreatörslots på Almi Uppsala, konstaterade i en twitter-replik:

Och en sak till. Bara ord räcker förstås inte till. Vissa konkreta frågor behöver faktiskt ytterligare svar.

  1. By Kulturekonomi | Ledarskap on februari 13, 2014 at 13 februari 2014

    […] inte fanns någon information — eller berättelse — om vad som skulle ända efteråt. Som någon projektledare konstaterade: ”Vi hade behövt (repliken på debattartikeln) innan alla budgetar för nästa år var […]

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas