Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
12 november 2012 under Noterat | 2 kommentarer

Europeisk kulturstatistik

red red


Är det här bokbransch eller porrindustri? Ibland är det svårt med avvägningar, men att till slut ändå välja riktlinjer är att föredra framför att inte göra några mätningar alls. ESSnet publicerade nyligen slutversionen av rapporten om europeisk kulturstatistik. Syftet med rapporten är att ta fram metoder som gör det möjligt att göra jämförelser mellan länderna. Rapporten (550 sidor!) spänner brett över kulturområdet inklusive finansiering, kulturindustrin och dess spill over-effekter, kulturellt deltagande och sociala aspekter.

Arbetet har letts av Eurostat och koordinerats av Luxemburgs kulturdepartement i samarbete med franska och nederländska kulturdepartementen och Tjeckiska och Estländska statistikbyråerna. Ladda ned rapporten direkt [.pdf].

2 kommentarer
 1. Gudmundson skriver:

  Om nu syftet var att kunna göra jämförelser mellan länderna, hade väl ett per capita-mått varit en idé? Detta var en av de mest oläsliga statistikrapporter jag har skummat igenom. Eller missade jag nåt?

 2. Jocke skriver:

  Hej!
  Syftet med rapporten är att ta fram en mängd olika metoder som gör det möjligt att göra jämförelser, inte att presentera jämförelser. BNP per capita diskuteras på flera ställen, bland annat i avsnittet som handlar om kulturens finansiering och kulturellt deltagande.

  Men jag håller med, det är verkligen inte en rapport som tar läsaren i hand!

  /Joakim, redaktör för analysbrevet

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas