Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
28 augusti 2012 under Noterat | kommentera

Genier

Tobias Tobias

image
image

Några meter från Yo-Yo Ma och Paul Simon, årets Polarpristagare. Det blev en intressant måndagseftermiddag på Polar Music Talk.

Jag har tidigare haft förmånen att lyssna på Yo-Yo Ma, men då med sin cello på scen i Hongkong. Han har över huvud taget varit en följeslagare under många år med sina Bachtolkningar.

Han visade sig också vara rolig och energirik från scenen när han intervjuades. Han tog varje fråga på största allvar som om det var den första gången han fick dem (givetvis finns det få oställda frågor i sådana här sammanhang).

Intressant blev det när Yo-Yo Ma resonerade kring varför han inte var mer aktiv inom politiken. ”Den kulturella sfären har en annan tidräkning än den politiska eller den ekonomiska.”

Mer trött var Paul Simon, som intervjuades av journalisten Jan Gradvall. Simon lättade upp lite och berättade personligt, men stannade främst inom sitt skal och sina erfarenheter, till skillnad från Yo-Yo Ma som även när han talade ville dela med sig.

Men det är klart. Paul Simon har förstått varit än mer påpassad. Det kändes nästan lite sorgligt när han beskrev sina Londonår som de några av de bästa i sitt liv. Han hade ingen lägenhet med toalett, men han hade frihet. Sedan fick Simon & Garfunkel sin första hit, konstaterade han. ”Även om jag var exalterad då, så betydde det slutet på min frihet. Den kom aldrig tillbaka.”

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas