Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
19 augusti 2012 under Bok | 1 kommentar

Ekonomin och ekonomernas kultur

Emma Emma

Kulturekonomi inbegriper ju också ekonomins och ekonomernas kultur. Här handlar det dessutom om en ekonom som skapar kultur; om en av mina gamla studenter, som nyligen debuterat som romanförfattare, Golnaz Hashemzadeh.
Hennes självbiografiska roman, Hon är inte jag, har fått fina recensioner. Ola Larsmo skriver till exempel i sin recension i DN: ”en sådan klasskildring Hashemzadeh skrivit, en lyhörd sådan, ur ett Sverige där klass och etnicitet allt oftare trasslas samman på precis det komplicerade vis hon skildrar.”
Själv avslutade jag läsningen i går kväll – och jag ska erkänna att jag är skakad. Det är en roman med många lager. Ett handlar förstås om det som Ola Larsmo så väl fångar, om klass och etnicitet. Men där finns också annat, som även jag kan känna igen mig i, trots att jag har en helt annan bakgrund. Ordningen. Ytan. Elitkulturen. Kaoset därunder. Ätstörningarna. Prestationerna. Siffrorna som sägs säga allt. Romanen handlar delvis om Handels, även om det aldrig skrivs rakt ut. Liksom om världen som väntar många av våra studenter.
I går kväll kastades jag tillbaka till min egen, och alldeles för många av mina väninnors, studietid. Jag kunde känna smaken av det där enda äpplet man tillåt sig äta under en dag; jag minns de oändliga joggingturerna för att hålla sig smal. Känslan av att på ytan låtsas vara en prinsessa och inom sig ha ett troll. Rädslan för att avslöjas. Kraften. Sprickorna. Klyftorna. Inom oss och i samhället.
I dag pendlar jag mellan att vara matt och uppgiven till att vara exalterad och tänka att det är dags att börja fokusera på det viktiga. Det har länge legat och grott inuti mig, och nu börjar tiden bli mogen.
I morgon tar jag emot de 300 nya studenter som börjar kandidatprogrammet i år. Det känns inte helt lätt, särskilt inte efter att ha läst skildringen av introduktionen i boken. På eftermiddagen ska jag träffa Golnaz, tack och lov. Jag ser fram emot att få gratulera, förstås, men också att få bolla lite tankar kring vad man kan göra kring ekonomin och ekonomernas kultur. Det känns nämligen viktigare än någonsin.

En kommentar
  1. Anonym skriver:

    Det vore väldigt intressant att läsa en längre utläggning om dina tankar kring ekonomernas kultur. Det är något som fascinerar mig enormt. Jag studerar i närheten av ekonomstudenter, men läser inte själv ekonomi. Har mycket svårt att förstår mig på kulturen men finner den väldigt intressant.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas