Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
5 juli 2012 under Noterat | kommentera

Almedalen 2: Furtillen, framtid, innovation och passion

Tobias Tobias

image

Dag 2. Almedalen/Visby.
Vilken morgon! Vaknar upp på Fabriken Furillen klockan 6 och tänker på Tranströmer: ”Ut på trappan. Gryningen slår och slår i havets gråstensgrindar och solen sprakar nära världen.

Det är ju något fantastiskt märkvärdigt som skapats här. Varför tilltalas man så mycket av de stillastående, övergivande fabriksbyggnaderna? Det är klart att de påverkas av balansen med det havsnära och inramningen i ljus och känsla av oändlig rymd. Men ändå fascinerande.

För snart tre år sedan ledde jag ett seminarium med entprenören bakom Furillen, Johan Hellström. Jag drog mig till minnes ett fint ord som han nämnde då: gnistbildning.

***

Från lugn till offentlig mittpunkt. I alla fall så var Framtidsdagen i centrum på Regeringskansliets sajt under dagen och det var många som besökte trädgården vid landshövdingens residens. Arrangör var Framtidskommissionen.

Jag deltog i en panel på temat innovation och passion — och de vida begreppen kanske gjorde det oundvikligt att samtalet spretade så vansinnigt åt olika håll. Vi hade kunnat prata hur mycket som helst där uppe. Pontus Schultz, Veckans affärer, fokuserade mer på politiken och nuet, medan vi andra höll oss mer övergripande och särskilt lyfte fram utbildningens betydelse för att skapa en grund för innovation framåt.

Entreprenören Mernosh Saatchi, Humblestorm, och Stina Westerberg, Statens musikverk, ledde panelen. Dessutom medverkande Janne Broman, grundare av Fotografiska, och Emy Blixt, grundare av Swedish Hasbeens.

Jag och Emma Stenström, som alltså inte var med utan höll sig i Kanada, ska ihop skriva ett kapitel just på temat innovation och passion till Regeringens debattantologi som släpps kring årsskiftet.

***

Frågan är om hur mycket som bör komma fram till i sådana här paneler? Vilket hör ihop med nyttan av Almedalen. Jag pratade med Pontus Schultz på väg till Visby och han menade att Almedalsveckan gått från att vara något ett forum då man lobbar mot politiker till idéutveckling. Politiker lyssnar verkligen, menade han.

Jag tänkte på Christer Nylanders närvaro i panelen dagen före, på seminariet om musikexport. Han fick i princip bara en fråga eller kommentar direkt riktad till honom som politiskt ansvarig. Inte heller försökte han själv föra fram vad regeringen redan gjorde. Det var verkligen en lyssnande roll.

Läs mer om Almedalen på kulturhuschefen Eric Sjöströms blogg.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas