Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
26 april 2012 under Samtal | kommentera

SAMTAL/Debora Voges: Vi testar hur en inkubator för KKN kan fungera

red red

Debora Voges arbetar som projektledare för the Creative Plot, en plattform i Lund som utvecklar och stödjer de kulturella och kreativa näringarna. Innan hon flyttade till Sverige arbetade hon i över åtta år inom kultursektorn i Storbritannien med frågor som rör policy, planering och företagsstrategi på Tate Gallery och brittiska filminstitutet.

Vad är the Creative Plot?
The Creative Plot är en plattform, ett paraplyprojekt, ett initiativ, en idéfabrik, och en inkubator bland annat. Det startade som ett gemensamt initiativ förra året av kulturavdelningen och avdelningen för ekonomisk utveckling på Lunds kommun. Det är en motor för att skapa nya sätt att arbeta, samarbeta och dela med sig av kunskap och erfarenhet mellan kulturella och kreativa näringar, akademi och företag.

Ett av våra huvudsyften är att stödja idé- och företagsutvecklingen inom de kulturella och kreativa näringarna. ”The Creative Plot på Ideon Innovation”, vårt flaggskeppsprojekt inom detta område, är en inkubator för KKN-företag. Projektet är ett partnerskap mellan The Creative Plot och Ideon Innovation, en etablerad inkubator i Skåne, och det har fått finansiering av Tillväxtverket, EU och Region Skåne. Det är ett pilotprojekt som kommer pågå i ungefär 18 månader och stödja fem stycken nystartade företag från den kreativa sektorn i deras proccess att ta sina idéer och utveckla dem till hållbara företag.

Varför behövs det en särskild inkubator riktad mot KKN-företag?
Det är en väldigt bra fråga och vi är inte riktigt säkra på svaret ännu. Det är precis det som det här pilotprojektet handlar om, att hitta svaret på denna fråga. Vi testar i vilken utsträckning det är möjligt att utnyttja den infrastruktur och process som nu används på Ideon Innovation för att stödja företag inom de kulturella och kreativa näringarna. Hur mycket av det är relevant? I vilken utsträckning måste det anpassas för KKN-företag? Det är några av frågorna vi arbetar med. Vi kollar i detalj på varje steg i processen, från rekrytering och utgallring av kandidater, urval och framgångskriterier, inkubatorprocessen själv, den typ av råd och expertkunskap som behövs, men också mindre detaljer som språket vi använder, hur våra formulär och informationsmaterial är utformade etc.

Det är också därför forskare följer projektet och varför resultatet kommer att utvärderas. I slutet av projektet kommer en rapport tas fram som beskriver de bästa rekommendationerna som vi kommer dela med andra.

Vilka krav ställer ni på företag som deltar?
Det är en av de första frågorna som vi har diskuterat länge i projektgruppen. Ett resultat av dessa diskussioner som ägde rum när vi utformade vår utgallrings- och rekryteringsprocess är att vi upptäckte att vi inte kunde använda samma sorts kriterier som används av Ideon Innovation. Vår utgallringsprocess sker i två separata steg. I den första ser vi till mognad i affärsidén, hur väl den passar in i KKN-sektorn och vilket värde som inkubatorn kan bidra med för företaget. Utvalda kandidater bjuds sedan in att presentera deras företagsidé för en panel och att delta i aktiviteter inom inkubatorn. Vid detta andra steg är vi mycket mer specifika och vi letar efter originalitet i affärsidén och dess skalbarhet och vinstpotential. Utöver detta, och i förhållande till företagets team, ser vi också till hur pass motiverade och beslutsamma de är, deras erfarenhet och kunskap, ”coachability”, och deras engagemang i att delta i inkubatorns större sammanhang. När det handlar om vinstmöjlighet och skalbarhet har vi krav men också en förståelse för att det finns delar inom KKN-sektorn som gör att de är begränsade till den svenska/skandinaviska marknaden.

Vilka är era mål?
Det finns ett åtagande från Lunds kommun att fortsätta stödja The Creative Plot. För inkubatorn kommer resultatet av pilotprojektet avgöra hur arbetet kommer fortsätta. Det faktum att vi under bara några veckor kontaktades av över tjugo potentiella kandidater för de fem tillgängliga platserna vid inkubatorn är bevis på att det finns ett behov av detta. Vi är därför fast beslutsamma att stödja att dessa personer utvecklar sina företag, men i vilken form vi kommer göra detta i framtiden är beroende av resultatet av pilotprojektet och den utvärdering vi gör.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas