Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
27 februari 2012 under Noterat | kommentera

En ny skivaffär på hörnet

Tobias Tobias

imageLinjen mot framtiden är inte rät. Många skivbutiker har slagits igen, vinylskivan har dödförklarats sedan länge — men skivan har inte försvunnit. Det är till och med så att den här butiken är nyöppnad sedan i höstas och att vinylförsäljningen ökar.

Det är Bengans som utökar sin närvaro i Stockholm till ett attraktivt hörn på Södermalm, ett stenkast från Skånegatan som på 90-talet blev omsusat som bas för pop-Stockholm (eller pop-Sverige) och där också den klassiska skivbutiken Pet Sounds ligger. (När jag skriver detta har jag på min stora låtbankslista… och Popsicles ”Sandy” dundrar igång. Ni som förstår, förstår.)

Men om vi går till vår statistik från 2010 – rapporten ”Musikbranschen i siffror” som släpptes i torsdags — så får man snarare uppfattningen att det är överraskande att det inte finns fler skivbutiker kvar. Ungefär två tredjedelar av intäkterna för inspelad musik kommer just från skivor (och andra fysiska ljud- och bildbärare, såsom konsertfilmer, men i huvudsak just skivor).

Det är dock en bild som förändras snabbt. Under 2011 växte intäkterna för onlineförsäljningn (nedladdningar och strömmande) och för de stora musikbolagen har tidigare uppgifter pekat på att dessa onlineintäkter kanske till och  med är större än intäkterna från skivförsäljning. Notera ändå: nästan hälften av intäkterna kommer fortfarande från skivor. Exakt vilken fördelning som gäller vet vi i sommar, efter genomgången av alla siffror för 2011.

Men jag kan ändå förvånas att förändringen i konsumtionsmönster tagit lång tid. När jag bläddrar tillbaka på bloggen är det faktiskt hösten 2009 som jag utropade att vi passerat en historisk dag, då Spotify släppte sin iPhone-app — vilket innebar ett kliv från gratis till betalning, från nedladdning till strömmat, från på och av-samhälle till alltid tillgängligt.

***

Om rapporten i olika medier:

SVT Kulturnyheterna
SR Mitt i musiken
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter

***

En presskonferens med rapporten i fokus hölls i Konstakademiens vackra lokaler på Fredsgatan i Stockholm. Från höger i bild: Handelsminister Ewa Björling, Linda Portnoff (Volante), Elisabet Widlund (Musiksverige), Tobias Nielsén (Volante) och Lars Nyberg (Tillväxtverket). Se hela presskonferensen här.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas