Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
14 februari 2012 under Noterat | 1 kommentar

Åt vilket håll drar mätdiskussionerna?

red red

Det brittiska kulturdepartementets forskningsprogram för att utveckla bättre mätmetoder för kultur  har nu varit igång i drygt ett år. Den första rapporten skrevs av Dave O’Brien och var en litteraturöversikt över olika metoder. Vi gjorde en svensk sammanfattning av rapporten [.pdf].

Nu är programmet inne i den andra fasen som leds av Claire Donovan som försöker hitta nya sätt att utvärdera och mäta kultur. Hon har bland annat dragit igång en blogg, Priceless?, om idéen om att mäta kultur där verksamma i kultursektorn välkomnas att ge sin syn på ämnet. Donovan har en akademisk bakgrund inom ”kunskapens sociologi” och har skrivit ett intressant inlägg om att mäta effekter av forskning som är relevant även för kulturområdet.

O’Brien skriver i en kommentar om den andra fasen att vi nu är i början på en diskussion som är mycket större än kultursektorn. Där vi på allvar behöver ifrågasätta ekonomisk värdering och ekonomiämnets användbarhet och begränsningar. Kultursektorn kan visa oss en vision om hur det goda samhället skulle kunna se ut och sedan kanske kunna visa oss hur ekonomi passar in i den visionen, skriver O’Brien.

En kommentar
  1. Tobias H skriver:

    ”Där vi på allvar behöver ifrågasätta ekonomisk värdering och ekonomiämnets användbarhet och begränsningar. Kultursektorn kan visa oss en vision om hur det goda samhället skulle kunna se ut och sedan kanske kunna visa oss hur ekonomi passar in i den visionen”

    Själv har jag alltid varit övertygad om att konsten kan inspirera visioner om goda samhällen, men också, liksom historien, avskräcka från dåliga exempel.

    Däremot är jag väldigt skeptisk till kultursektorn som inspirationskälla till ett samhälle som inte är dominerat av ekonomiämnet. Sektorn är ju långt ifrån någon förebild när det gäller arbetsförhållanden eller fungerande ekonomi. Det betyder inte att finansiella frågor skulle vara mindre viktiga för dem som arbetar där. Tvärtom! Det faktum att andra drivkrafter och organisationsformer spelar så stor roll på området understryker bara sektorns relevans för den ekonomiska forskningen, men minskar inte forskningens relevans för sektorn.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas