Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
22 december 2011 under Noterat | 3 kommentarer

Det blir inte större än så här (Fairytale of New York)

Tobias Tobias

Det var länge sedan jag kände:
Jag var där.
Men i lördags hände det, på Swedish House Mafias ”efterspelning” i New York — och det var först efteråt som jag förstod hur stort det var, för det här är ju inte min typ av musik egentligen.

Kvällen efter klev jag ut från en taxi  i East Village och växlade några ord med de som tog över bilen, och de frågade över min accent. Jag sa ”Sweden” och de direkt kontrade med att de sett Swedish House Mafia på Madison Square Garden dagen före. Sedan började jag läsa på mer kring vad de just hade gjort, vad som hade hänt och  konstaterade att alla stora tidningar rapporterat.

Jag håller just nu på en sammanställning kring statistik för musikbranschen i Sverige och effekterna av en sådan här spelning är svårmätta. Men onekligen väldigt stora, även bortom biljettintäkterna (och gagerna) förstås.

Det finns tre spektakulära delar i detta. För det första att de faktiskt kallar sig ”Swedish” — apropå Sverigebilden och handelsministerns intresse för den svenska musikbranschen. För det andra att ingen annan svensk artist spelat på fucking Madison Square Garden tidigare. För det tredje att detta sker under radarn på de flesta svenskar, som kan hylla Robyn och andra svenskar, som ändå inte är i närheten av de här framgångarna. Är svenskarna mindre intresserade av modern dansmusik än övriga världen?

Spelningen på Madison Square Garden utannonserades först av bandet själva i en mycket påkostad trailer på YouTube, som enligt tidningen Rolling Stone var ”over-the-top”. Nyheten om MSG-spelningen kom tillsammans med nyheterna om den kommande spelningen på jättearenan Milton Keynes Bowl i Storbritannien, med plats för 65000 åskådare, och ett nytt album.

Över 20 000 personer var på Madison Square Garden för Swedish House Mafias spelning. Men långt fler än så ville gå. Biljetterna sålde slut på 10 minuter enligt uppgifter från tidningar – vissa säger 9 och andra 20. Men att det gick fort är ingen tvekan om.

Från början var tanken att SHM skulle släppa ett antal förhandsbiljetter till sina mest hängivna fans, men trycket på bokningssajten blev så stort att den till slut kraschade. Bandet agerade genom att skriva till sina 2 miljoner (!) fans på Facebook:

Bandet uppmanade även sina fans till att inte köpa biljetter på andrahandsmarknaden, detta hjälpte dock inte och snart fanns biljetter – äkta eller falska – ute på auktionssajter för nästan 1000 dollar styck.

Några videoklipp och bilder som jag tog med mobilkameran:

På väg bakom scenen. Jag hade tur att få VIP-biljett.

3 kommentarer
 1. Erik Lorentz skriver:

  De yngre generationerna i Sverige är alltmer öppna för dansmusik.
  Problemet är den svenska journalistkåren som oftast lyssnar på pop och rock, eller vad deras polare gör – och skriver sen om det.
  Sveriges dogmatiska drogpolitik är även det en faktor.

 2. Jonas i Virginia skriver:

  Hej,
  Visst ar det superkul att SHM gar sa bra internationellt. Jag tycker att det ar helt makalost att de gar sa bra for dem. Har i Virginia har folk ingen aning om vilka de ar, och jag tror tyvarr att utanfor stader som NY, LA, SF etc sa har nog amerikanerna MINDRE loll pa vilka SHM ar an i Sverige.

  Jag har bott i USA sedan 2002 och forsta gangen JAG horde talats om SHM var ca 2008/2009 och da via en artikel i Dagens Nyheter. Nar jag var i Sverige i sommras sa tyckte jag mig hora en hel delav deras egna latar pa bade radion och utestallen. Jag har ALLDRIG hort en enda SHM lat pa radion har annat an Satelit radio (men pa satelit radio hittar vi ju aven en kanal som spelar svensk musik).

  Vad forsoker jag saga?? Sverige ar nog inte SA efterblivet somman kanske tror, och aven om SHM nog ar varan storsta musik export just nu sa ar de EXTREMT fokuserde pa nagra enstaka miljonstader i USA. I Storbritannien ar de betydligt storre.

 3. Robert skriver:

  de är inte de första svenska att uppträda på madison. the hives var före.

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas