Min goda vän Bengt Kristensson Uggla skriver i dag en underbar understreckare om behovet av humaniora i ekonomutbildningar. Han staplar klokhet efter klokhet, på sitt sedvanliga pedagogiska vis, och har en poäng i att det också krävs att humanisterna bjuder till; inte enbart ekonomerna.
Böckerna som Bengt refererar till, ”Rethink Undergraduate Business Education” och ”Academically Adrift”, har jag själv skrivit om i ett par andra sammanhang, i Svenska Dagbladet i somras och i en krönika i Dagens Industri i våras. Bägge böckerna är mycket läsvärda.
Särskilt Carnegierapporten är förstås intressant ur ett historiskt perspektiv. Det var Carnegie Foundation som på 1950-talet slog fast att ämnet ekonomi inte var tillräckligt ”vetenskapligt”, vilket ledde till den ”matematiska vändning”, som vi har sett under senare år – och som anses ligga bakom en del av problemen. Om det och mycket annat, kan man för övrigt läsa i en annan intressant bok, ”The Roots, Rituals and Rhetorics of Change”.
På flera håll i världen integreras nu humaniora, eller liberal arts, i utbildningen av ekonomer och på min egen skola, Handelshögskolan i Stockholm, har vi ju precis bestämt att vi ska införa ett s k ”contextual track” i vår kandidatutbildning, där vi bland annat vill integrera historia, filosofi och annan humaniora. Mer om det senare; vi kommer under våren att arbeta fram ett förslag till kursplan.