Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
8 december 2011 under Noterat | 2 kommentarer

Vikten av ett internationellt perspektiv

Emma Emma

Just hemkommen från Rotterdam, är jag alldeles uppfylld av alla intryck. Som en del av vårt forskningsprojekt om kulturella och kreativa näringar, med fokus på arkitektur & design, var vi där och intervjuade.

Holland är ju också tacksamt för att det är rätt lika Sverige. Om än lite mer internationellt.

De firmor vi pratade med var noga med att framhålla att de såg det som absolut nödvändigt att arbeta internationellt, dels för att hämta inspiration, dels för att sprida riskerna. Dessutom var den holländska hemmamarknaden alldeles för liten.

Att vi inte har ett fokus på det internationella i vår handlingsplan (som vi tyvärr aldrig kunde visa, eftersom den enbart finns på svenska…) kan man ju faktiskt vara rätt förvånad över. Hur kommer det sig?

2 kommentarer
 1. Tobias Tobias skriver:

  Relevant fråga. Jag saknade redan från början export- och internationaliseringsperspektivet i handlingsplanen.

  Märkligt dels med tanke på att vi nästan per automatik tänker att ”vi svenskar” är så internationella – men alltså inte agerar så på högsta politiska nivå – och dels eftersom kultur-, design- och medieföretag i så hög grad arbetar internationellt.

  Faktiskt så återkom det här missade perspektivet idag under en diskussion då partnerskapet för s.k. Creative Stockholm träffades.

  Jag tror också att man har missat en kommunikationsmöjligheter här också, inte minst mot bakgrund av de svenska topplaceringarna på Floridas och andras kreativitetsmätningar. Klart resten av världen är sugna på att läsa om ”kreativa Sverige” (oavsett kausaliteten mellan handlingsplan och verklighet).

 2. kjell skriver:

  ..Emma och Tobias, stanna här hemma och utvärdera och identifiera resultaten av ert arbete, ”att fly bort” kan ofta vara ett skäl att inte tänka klart där man befinner sig, det blir inte bättre för att det blir ”större”. Titta på EU projektet, det har endast blivit mer tjänstemannastyrt, kanske kulturlivet måste gå åt det hållet om man vill kunna fakturera från ”de herrelösa pengarna”vill säga.
  trevlig helg på Er

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas