Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
26 november 2011 under Noterat | 1 kommentar

Giriga kompisar?

Emma Emma

Jag blir så himla ledsen när jag ser att det är gamla klasskompisar som ligger bakom den senaste tidens vårdskandaler. Det får mig att tappa tron på människan.

Ägare till Carema är ju bland annat riskkapitalbolaget Triton, som fixat ränteavdrag, gjort profit på både de äldre och alla skattebetalares bekostnad, och delat ut miljarder – till sig själva. Och vd för Triton är Jan Åkesson, min gamla klasskompis, tillika granne och gymkompis, och för övrigt bror till Finansinspektionens fd vd Ingrid Bonde. Fy tusan, vad jag blir besviken!

Jag känner ju Jan. Vi småsnackar alltid när vi ses på gymmet vid Mariatorget. Han är en trevlig person, som jag alltid gillat. Hur kan han ställa sig – eller till och med ligga – bakom sådant här? Jag förstår bara inte.

Det kan ju inte handla om att han plötsligt har blivit en ond människa. Eller blivit korkad. Det måste vara andra drivkrafter som är i spel – och jag vet inte ens om det nödvändigtvis är girighet. Jag har aldrig uppfattat Jan som någon som har ett överdrivet behov av pengar; han bor här på Söder, tränar på ett litet ideellt gym, och så vidare. Så vad är det? Vad får en människa att ställa sig – eller ligga – bakom sådana här vansinnigheter?

Samtidigt som det också får mig att rannsaka mig själv. Vilken roll har jag i det hela? Jag arbetar ju trots allt på en skola, som utbildat inte enbart Jan, utan flera av de profitörer som ligger bakom den senaste tidens skandaler. Är det OK? Är man inte på sätt och vis medskyldig då? Eller är det – just därför – extra viktigt att vara där och plocka in andra perspektiv; uppmuntra andra drivkrafter – och framför allt moral?

En kommentar
 1. kjell skriver:

  Emma, jag tar din text till mig och på allvar, fast den balanserar på kanten till det ironiska.
  Utbildningen på Handels är numer inkörsporten till brottslighet och rofferi.
  Jag kan inte se att du skulle ha ngt ansvar för detta,du och Tobias är för mig bekräftelsen på att den här estetiken även lyfts över till och infiltrerat min bransch Konstnärens.
  Om vi pratar pengar har förf. Torgny Lindgren uttryckt det mkt träffande: ..författare blir man för att slippa tjäna pengar.
  mvh

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas