Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
19 november 2011 under Noterat | kommentera

Samarbeten & humanistiska värden

Emma Emma

Det har varit en hektisk vecka, som skulle kunna sammanfattas i: ”vikten av samarbeten och humanistiska värden”.

Måndagen gick som vanligt till administration, med Boomtown Rats gamla låt klingande i huvudet. Jag blir aldrig en lydig byråkrat.

Tisdagen blev roligare, med två föreläsningar på raken om innovation. En del blev förstås irriterade på mig, som vanligt, men några fastnade för teorierna och exemplen på samarbeten och innovation på ett djupare plan, och har hört av sig efteråt. Det är sådant som är roligt!

Teoretiskt lutade jag mig bland annat mot Roberto Vergantis tankar om design-driven innovation, mot Lee Flemings idéer om interdisciplinär innovation, samt Otto Scharmers Theory U.

Speciellt Otto Scharmer är jag rätt influerad av just nu, men jag märker hur svårt det är att prata om hans teorier i en svensk kontext. I Danmark är han ju jättestor, men här verkar vi ha svårt att ta till oss hans tankegångar. Det är som om vi vägrar att tro att människan kan och behöver utvecklas, och att vi också måste lägga vikt vid det, om vi ska skapa ett innovativt samhälle.

Jag hade tänkt att skriva om Teori U i veckans krönika i Dagens Industri, men fick i slutändan inte riktigt till formuleringarna. Kanske är tiden inte heller mogen för det.

Krönikan kom istället att handla om bristen på humanistiska tankegångar i Innovationsplan Sverige, vilket förstås är ett näraliggande ämne. Dock är jag lite besviken på mig själv. Jag vet att det finns något stort där, men jag finner inte riktigt orden. Fast så ser ju ofta processen ut. Det gäller bara att ha tålamod; förr eller senare faller tankarna och orden på plats.

Här är i alla fall min senaste krönika i originalversion, innan redigerarna på DI varit framme och fixat. Och här är min förra, om ni har missat den. Bägge handlar egentligen om humanistiska värden, med rätt mycket utbildningsfokus. Det är det som upptar min tid just nu.

Onsdagen och torsdagen ägnade jag också mest åt Högskoleverket, som hade sin stora utvärdering av Handelshögskolan. Om det finns inte så mycket att säga, mer än att man kan lägga märke till att de starkt betonade vikten av etiska aspekter i utbildningen. Till min stora glädje!

På torsdagen gjorde jag också, tillsammans med Cirkör, en kort presentation av vårt samarbete mellan Handels, Cirkör och Dans- & Cirkushögskolan på Slottet inför kungafamiljen, halva regeringen, FN och en massa andra prominenta personer.

Sådant är ju alltid lite jobbigt, och bäddar för skamattacker efteråt. För att göra det hela ännu värre, hade jag dessutom lyckats lägga in en provtagning på Karolinska på morgonen, som resulterade i att jag svimmade. Från avsvimmad till kunglig talare, hmm….

Men samarbetet mellan Handels, Cirkör och DOCH är ju i alla fall fantastiskt, och ska bli ännu bättre i vår, då vi kör för tredje gången. Och snart, snart ska ni få läsa en liten rapport om det!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas