Debatt, idéer och nyheter med Tobias Nielsén och Emma Stenström sedan 2007

Vill du prenumerera på analysbrevet?
12 november 2011 under Noterat | kommentera

Det nya 1968?

Emma Emma

Diplombal vid Handelshögskolan i Stockholm 11.11.11 – och alldeles uppenbart är något på väg att hända.

Först ett tal från rektor till diplomanderna, där han bland att konstaterade att kritiken mot vad handelshögskolor lär ut just nu är stark. Visserligen ville han inte ge kritikerna rätt, men han påpekade att vi ändå tar kritiken på allvar, och att vi ser över om vi inte ska lägga in mer sociala och humanistiska aspekter i programmen.

(Kanske är det en glädjetolkning, men jag (och mina kollegor) såg det direkt som ett steg på väg mot vårt föreslagna ”contextual track”, som jag just presenterat för ledningsgruppen. Mer om det senare.)

Därefter det klassiska Ord på vägen-talet från en eminent alumn, i år Mats Arnhög. Och det var otroligt bra! Han sa bland annat till studenterna att de borde undvika finansbranschen, och framför allt finansmarknadens ”massförstörelsevapen”, och istället ägna sig åt att skapa verkliga värden. Dessutom slog han ett slag för att ägna sig åt det ideella, och framhöll bland annat Hand-in-Hand.

Och även vår gamla kårordförande, som själv fick sitt diplom, tangerade svängningen i tidsandan, genom att skoja om att ta sin ekonomexamen i dag, känns som att ta läkarexamen mitt under böldpesten – med den skillnaden att man som ekonom både anses ha orsakat pesten och samtidigt inte ha en aning om hur den ska botas.

Det är uppenbart att det skälver på ekonomifronten just nu!

Samma tema präglade middagen. Till bordet hade jag Direktören från Stora Banken – och kvällens samtalsämne blev något i stil med: Kommer 2012 att bli det nya 1968?

Han (!) berättade bland annat hur sjuttio studenter nyligen promenerade ut från grundkursen i nationalekonomi på Harvard – i protest mot att de tyckte att de lär sig ett för ensidigt perspektiv och att man inte tar tillräcklig hänsyn till de inkomstskillnader och att vissa gynnas, och andra inte.

Det är en intressant tid!

Inte minst för oss kulturekonomer. Förutom att ägna oss åt kulturens ekonomi, som det kanske är mest av på den här bloggen, har ju jag och mina kollegor alltid ägnat oss lika mycket, eller mer, åt att föra in kulturella och humanistiska perspektiv på det ekonomiska tänkandet. På den fronten finns det just nu fler öppningar än någonsin!

Lämna en kommentar

Viss HTML kan användas